Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,5 kg białej kapusty,
  • 3 czerwone papryki,
  • 2 duże cebule albo 3 mniejsze,
  • 700 g marchewki,
  • czubata łyżka soli + łyżeczka do zalewy,
  • 750 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml octu spirytusowego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka kulek pieprzu.
Reklama
Przygotowanie:

Sałatka z kapusty i papryki na zimę to prosty i szybki sposób na zachowanie szeregu witamin i minerałów. Odpowiednia będzie zarówno młoda kapusta, jak i ta dojrzała. Przepis przypomina tradycyjne kiszonki - zdecydowanie warto po niego sięgać.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Następnie przełóż do miski, zasyp łyżką soli i odstaw na minimum ok. 2 godziny.
  2. W tym czasie marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach, a cebulę pokrój w bardzo cienkie półplasterki.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski.
  4. Wszystkie pozostałe składniki przełóż do rondelka i zagotuj, a następnie zdejmij z ognia.
  5. Do wyparzonych słoików włóż kapustę razem z innymi warzywami, wypełniając ok. 3/4 słoika.
  6. Całość zalej gorącą zalewą, zakręć słoiki i zapasteryzuj. Pozostaw do wystygnięcia.
  7. Tak przygotowana sałatka z kapusty i papryki na zimę jest gotowa do spożycia praktycznie od razu.
Reklama

Czytaj także:
Sałatka z dyni na zimę
Co zrobić z ogórków szklarniowych
Przetwory z papryki

Reklama
Reklama
Reklama