Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • ok. 1,5 kg czerwonej porzeczki.
Reklama
Przygotowanie:

Mus z czerwonej porzeczki na zimę to zaledwie jeden składnik - pozbawione szypułek i umyte owoce czerwonej porzeczki. Gotowy mus jest kwaskowaty, ale fani porzeczek z pewnością będą zachwyceni - a to tylko jeden z nielicznych przepisów na przetwory z czerwonej porzeczki.

  1. Porzeczki pozbaw szypułek, dokładnie umyj.
  2. Gotuj w garnku z grubym dnem przez 30 minut.
  3. Przetrzyj podgotowane porzeczki przez sitko.
  4. Ponownie zagotuj.
  5. Gorący mus z czerwonej porzeczki wlej do słoików (powinny wystarczyć 2 słoiki o pojemności 0,5 l).
  6. Dobrze zakręć i ustaw do góry dnem.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z porzeczkami:
Ciasto z porzeczkami i galaretką
Dżem z czerwonej porzeczki

Reklama
Reklama
Reklama