Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu

Pesto z rukoli jest bardzo intensywne w smaku. Z podanych w przepisie proporcji zazwyczaj wychodzi około szklanka pesto. Liście rukoli możesz również zestawić z bazylią.
Weronika Kwaśniak / 23.01.2020 07:24
DRUKUJ PRZEPIS
Pesto z rukoli - przepis na wyrazisty dodatek do makaronu fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 g pestek dyni lub słonecznika,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 140 ml oliwy z oliwek,
  • 200 g rukoli,
  • pieprz,
  • sól.
Przygotowanie:

To nie jest przepis dla tych, którzy lubią tylko oczywiste połączenia smakowe. Pesto z rukoli na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim - jest znacznie ostrzejsze, niż to zrobione z bazylii czy natki pietruszki.

Warto przetestować ten przepis, gdy lubisz nietypowe dania albo po prostu jesteś fanką rukoli! Makaron z pesto możesz zaserwować z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.

  1. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Czosnek obierz i posiekaj.
  3. W dużej misce umieść parmezan, pestki, rukolę, oliwę oraz czosnek.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.
  5. Pesto z rukoli dopraw solą i pieprzem w zależności od upodobań.

Zobacz więcej przepisów na pesto:
Czerwone pesto - przepis na pesto rosso
Pesto - przepis Magdy Gessler
Pesto z zielonego groszku i migdałów - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)