Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 g pestek dyni lub słonecznika,
- 50 g parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 140 ml oliwy z oliwek,
- 200 g rukoli,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
To nie jest przepis dla tych, którzy lubią tylko oczywiste połączenia smakowe. Pesto z rukoli na pewno nie przypadnie do gustu wszystkim - jest znacznie ostrzejsze, niż to zrobione z bazylii czy natki pietruszki.
Warto przetestować ten przepis, gdy lubisz nietypowe dania albo po prostu jesteś fanką rukoli! Makaron z pesto możesz zaserwować z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską.
- Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- W dużej misce umieść parmezan, pestki, rukolę, oliwę oraz czosnek.
- Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.
- Pesto z rukoli dopraw solą i pieprzem w zależności od upodobań.
Zobacz więcej przepisów na pesto:
Czerwone pesto - przepis na pesto rosso
Pesto - przepis Magdy Gessler
Pesto z zielonego groszku i migdałów - przepis