Papryka konserwowa fot. Adobe Stock

Papryka konserwowa - 3 sprawdzone i proste przepisy

Papryka konserwowa to doskonały dodatek do mięs, pasztetów lub jako samodzielna przystawka. Do jej przygotowania potrzebujesz octu, wody i kilku aromatycznych przypraw.
Małgorzata Machnicka / 09.09.2020 11:06
Papryka konserwowa fot. Adobe Stock

Papryka konserwowa z dodatkiem czosnku, miodu i przypraw, króluje na polskich stołach. Możesz ją przygotować zarówno z odmiany czerwonej, żółtej, jak i jalapeno czy padron. 

Spis treści:

  1. Przepis na paprykę konserwową z miodem i czosnkiem
  2. Przepis na klasyczną paprykę konserwową
  3. Przepis na paprykę konserwową jalapeno
  4. Co zrobić, by papryka marynowana nie była gorzka

Przepis na paprykę konserwową z miodem i czosnkiem

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej,
  • 5 łyżek miodu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 l wody,
  • 200 ml octu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • liście laurowe,
  • ziarna gorczycy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokrój ją w mniejsze kawałki i sparz wrzątkiem.
  2. Przygotuj zalewę: do garnka dodaj wodę, ocet, miód i sól i zagotuj.
  3. Paprykę ciasno ułóż w słoikach i zalej gorącą zalewą. Do każdego słoika dołóż kilka ziarenek ziela angielskiego i gorczycy, jeden liść laurowy i łyżkę oleju.
  4. Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.
  5. Papryka konserwowa z miodem to doskonały dodatek do wegetariańskich pasztetów.

papryka konserwowa przepisy
fot. Adobe Stock

Przepis na klasyczną paprykę konserwową

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 l wody,
  • 200 ml octu,
  • 200 g cukru,
  • liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • ziarna czarnego pieprzu,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj i usuń gniazda. Pokrój na grube paski i sparz wrzątkiem.
  2. Przygotuj zalewę: do garnka dodaj wodę, ocet, cukier i sól i zagotuj.
  3. Paprykę ułóż ciasno w słoikach, dodaj kilka piórek cebuli i zalej gorącą zalewą. Do każdego słoika dołóż kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, jeden liść laurowy i łyżkę oleju.
  4. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.
  5. Klasycznie przyrządzona papryka konserwowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych mięs pieczonych.

przepis na paprykę konserwową klasyczną
fot. Adobe Stock

Przepis na paprykę konserwową jalapeno

Składniki:

  • 1 kg papryczek jalapeno,
  • 750 ml wody,
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soli,
  • 100 ml octu,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej roślinny.

Sposób przygotowania:

  1. Papryczki umyj, pokrój w grube plastry i przełóż włóż do słoików.
  2. Przygotuj zalewę: do gotującej się wody dodaj cukier, ocet, sól, gorczycę i czosnek.
  3. Słoiki z papryczką zalej zalewą (powinna przykrywać całe warzywa).
  4. Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj około 10 minut.
  5. Papryka konserwowa jalapeno to świetny dodatek do deski serów i mięs.

papryka konserwowa jalapeno przepis
fot. Adobe Stock

Sposoby, aby papryka marynowana nie była gorzka

Odpowiednie przygotowanie papryki przed zrobieniem przetworów jest kluczowe, aby zniwelować ryzyko powstania goryczki. Co zrobić, aby tego uniknąć?

Nasiona i błonki

Znajdujące się we wnętrzu nasiona papryki są naturalnie gorzkie, dlatego dokładnie pozbądź się ich za pomocą łyżeczki. Dodatkowo usuń za pomocą noża wszystkie białe błony, które potęgują gorzki smak.

Skóra

Jej wierzchnia warstwa powinna zostać obrana. Włóż paprykę do nagrzanego piekarnika, aż skórki się rozwarstwią. Pozwól im ostygnąć przez 10 minut w papierowej torbie - para pomoże oddzielić skórki od miąższu. Na koniec polej zimną wodą. 

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych stają się coraz popularniejsze. Słodkie odmiany pomidorków koktajlowych są doskonałe na dżemy, wszystkie nadają się do marynowania.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków
Buraczki na zimę - 4 sprawdzone przepisy na domowe przetwory z buraków
Buraczki na zimę to jedne z najsmaczniejszych przetworów i dodatków do obiadu. Możesz przygotować je z dodatkiem octu, soku z cytryny albo korzennych przypraw.
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek - przepisy na powidła, kompot, śliwki do ciasta
Przetwory ze śliwek mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak. Zaliczają się do nich głównie powidła, kompoty i dżem, który stanowi doskonały dodatek do biszkoptowych i półkruchych ciast.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Jak zrobić domowe przetwory z pigwowca? Sprawdzony przepis na dżem i konfiturę!
Aromatyczne owoce pigwowca to surowiec na pyszne dżemy i konfitury. Sprawdź nasze przepisy!