papryka marynowana fot. Fotolia

Przetwory idealne na zimowe obiady - sprawdź przepisy na paprykę konserwową

Papryka konserwowa to smaczny i ciekawy dodatek do obiadu, który przygotujesz małym nakładem pracy – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 13.09.2017 11:08
papryka marynowana fot. Fotolia

Papryka konserwowa przyrządzana na bazie czerwonej, żółtej lub ostrej odmiany sprawdza się jako aromatyczny dodatek do obiadu. Wykonując zalewę na bazie octu, wody oraz soli możemy wykorzystać ją jako bazę do różnych przetworów na słono. Sprawdź jak przygotować paprykę konserwową!

Papryka konserwowa z miodem

Oto składniki na paprykę konserwową z miodem:

  • kilogram papryki żółtej, czerwonej
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka jalapeno
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soli
  • 3 szklanki octu
  • 3 łyżki oliwy

Jak zrobić paprykę konserwową z miodem?

  1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój paprykę na cienkie paseczki.
  2. Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno.
  3. Całość przełóż do słoików. W garnku podgrzej wodę razem z miodem, solą oraz octem.
  4. Tak przygotowaną ciepłą zalewę wlej do słoików. Dodaj olej.
  5. Na koniec ustaw słoiki do góry dnem tak, aby były szczelnie zamknięte.

Tak przyrządzona marynowana papryka doskonale sprawdza się w asyście innych warzyw konserwowych.

Papryka marynowana z olejem

Oto składniki na paprykę marynowana z olejem:

  • kilogram papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • szczypta soli
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek bazylii
  • pęczek oregano
  • olej

Jak zrobić paprykę marynowaną z olejem?

  1. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Pokrój na mniejsze paseczki. Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój pęczek bazylii i oregano. Warzywa ułóż w słoikach i zalej olejem. Wekuj w garnku z wodą przez około 15 minut.

Tak przygotowana papryka marynowana idealnie smakuje jako dodatek do obiadu.

Papryka marynowana z czosnkiem

Oto składniki na paprykę marynowaną z czosnkiem:

  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • ¼ szklanki soli
  • pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe ogórki
  • Pieprz w ziarnach

Jak zrobić paprykę marynowaną z czosnkiem?

  1. Dokładnie umyj paprykę i ogórki pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie posiekaj koperek i włóż warzywa do słoików.
  3. Przygotuj zalewę z wody, octu oraz soli w garnku.
  4. Podgrzaną zalewę wlej do słoików. Dopraw ziarenkami pieprzu.
  5. Szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem.

Tak przyrządzone przetwory z papryki możemy wykorzystać do sałatek lub surówek.

Zobacz inne przepisy na przetwory

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)