Papryka konserwowa z dodatkiem czosnku, miodu i przypraw, króluje na polskich stołach. Możesz ją przygotować zarówno z odmiany czerwonej, żółtej, jak i jalapeno czy padron.
Spis treści:
- Przepis na paprykę konserwową z miodem i czosnkiem
- Przepis na klasyczną paprykę konserwową
- Przepis na paprykę konserwową jalapeno
- Co zrobić, by papryka marynowana nie była gorzka
Przepis na paprykę konserwową z miodem i czosnkiem
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej,
- 5 łyżek miodu,
- 1 łyżka soli,
- 1 l wody,
- 200 ml octu,
- 6 ząbków czosnku,
- liście laurowe,
- ziarna gorczycy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokrój ją w mniejsze kawałki i sparz wrzątkiem.
- Przygotuj zalewę: do garnka dodaj wodę, ocet, miód i sól i zagotuj.
- Paprykę ciasno ułóż w słoikach i zalej gorącą zalewą. Do każdego słoika dołóż kilka ziarenek ziela angielskiego i gorczycy, jeden liść laurowy i łyżkę oleju.
- Szczelnie zamknij słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.
- Papryka konserwowa z miodem to doskonały dodatek do wegetariańskich pasztetów.
fot. Adobe Stock
Przepis na klasyczną paprykę konserwową
Składniki:
- 2 kg papryki czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki soli,
- 1 l wody,
- 200 ml octu,
- 200 g cukru,
- liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- ziarna czarnego pieprzu,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i usuń gniazda. Pokrój na grube paski i sparz wrzątkiem.
- Przygotuj zalewę: do garnka dodaj wodę, ocet, cukier i sól i zagotuj.
- Paprykę ułóż ciasno w słoikach, dodaj kilka piórek cebuli i zalej gorącą zalewą. Do każdego słoika dołóż kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, jeden liść laurowy i łyżkę oleju.
- Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10-15 minut.
- Klasycznie przyrządzona papryka konserwowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych mięs pieczonych.
fot. Adobe Stock
Przepis na paprykę konserwową jalapeno
Składniki:
- 1 kg papryczek jalapeno,
- 750 ml wody,
- 100 g cukru
- 1 łyżka soli,
- 100 ml octu,
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
- 3 ząbki czosnku,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
- Papryczki umyj, pokrój w grube plastry i przełóż włóż do słoików.
- Przygotuj zalewę: do gotującej się wody dodaj cukier, ocet, sól, gorczycę i czosnek.
- Słoiki z papryczką zalej zalewą (powinna przykrywać całe warzywa).
- Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj około 10 minut.
- Papryka konserwowa jalapeno to świetny dodatek do deski serów i mięs.
fot. Adobe Stock
Sposoby, aby papryka marynowana nie była gorzka
Odpowiednie przygotowanie papryki przed zrobieniem przetworów jest kluczowe, aby zniwelować ryzyko powstania goryczki. Co zrobić, aby tego uniknąć?
Nasiona i błonki
Znajdujące się we wnętrzu nasiona papryki są naturalnie gorzkie, dlatego dokładnie pozbądź się ich za pomocą łyżeczki. Dodatkowo usuń za pomocą noża wszystkie białe błony, które potęgują gorzki smak.
Skóra
Jej wierzchnia warstwa powinna zostać obrana. Włóż paprykę do nagrzanego piekarnika, aż skórki się rozwarstwią. Pozwól im ostygnąć przez 10 minut w papierowej torbie - para pomoże oddzielić skórki od miąższu. Na koniec polej zimną wodą.
Więcej przepisów na domowe przetwory: