papryka marynowana fot. Fotolia

Jak zrobić paprykę konserwową - z miodem, w oleju lub z czosnkiem

To tani smaczny dodatek do obiadu, który przygotujesz niewielkim nakładem pracy. Przygotuj zapas na zimę.
Sylwia Kazimierczuk / 19.08.2019 14:06
papryka marynowana fot. Fotolia

Papryka konserwowa przyrządzana na bazie czerwonej, żółtej lub ostrej odmiany sprawdza się jako aromatyczny dodatek do obiadu.

Spis treści

  1. Papryka z miodem
  2. Na oleju
  3. Z czosnkiem

Papryka konserwowa z miodem

Składniki:

  • kilogram papryki żółtej, czerwonej
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka jalapeno
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka soli
  • 3 szklanki octu
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój paprykę na cienkie paseczki.
  2. Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno.
  3. Całość przełóż do słoików. W garnku podgrzej wodę razem z miodem, solą oraz octem.
  4. Tak przygotowaną ciepłą zalewę wlej do słoików. Dodaj olej.
  5. Na koniec ustaw słoiki do góry dnem tak, aby były szczelnie zamknięte.

Tak przyrządzona marynowana papryka doskonale sprawdza się w asyście innych warzyw konserwowych.

Na oleju

Składniki:

  • kilogram papryki czerwonej, żółtej i zielonej
  • szczypta soli
  • 6 ząbków czosnku
  • pęczek bazylii
  • pęczek oregano
  • olej

Przygotowanie

  1. Paprykę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Pokrój na mniejsze paseczki. Czosnek zetrzyj na tarce lub posiekaj na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój pęczek bazylii i oregano. Warzywa ułóż w słoikach i zalej olejem. Wekuj w garnku z wodą przez około 15 minut.

Papryka konserwowa z czosnkiem
fot. Adobe Stock

Z czosnkiem

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • ¼ szklanki soli
  • pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 małe ogórki
  • Pieprz w ziarnach

Przygotowanie

  1. Dokładnie umyj paprykę i ogórki pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Następnie posiekaj koperek i włóż warzywa do słoików.
  3. Przygotuj zalewę z wody, octu oraz soli w garnku.
  4. Podgrzaną zalewę wlej do słoików. Dopraw ziarenkami pieprzu.
  5. Szczelnie zamknij i ułóż do góry dnem.

Sposoby aby nie była gorzka po zamarynowaniu

Odpowiednie przygotowanie papryki przed zrobieniem przetworów jest kluczowe, aby zniwelować ryzyko powstania goryczki. Co zrobić, aby tego uniknąć?

Nasiona i błonki

Znajdujące się we wnętrzu nasiona papryki są naturalnie gorzkie, dlatego dokładnie pozbądź się ich za pomocą łyżeczki. Dodatkowo usuń za pomocą noża wszystkie białe błony, które dodatkowo potęgują gorzki smak.

Skóra

Jej wierzchnia warstwa powinna zostać obrana. Włóż paprykę do nagrzanego piekarnika, aż skórki się rozwarstwią. Pozwól im ostygnąć przez 10 minut w papierowej torbie - para pomoże oddzielić skórki od miąższu. Na koniec polej zimną wodą. Jeżeli nie masz możliwości odseparowania jej, wystarczy przetrzeć wodą wymieszaną z octem, aby uniknąć niechcianej goryczy.

Zobacz też:
Przepis na najlepszą paprykę faszerowaną Delikatne rydze marynowane w zalewie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)