Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie

Nalewka z derenia fot. Adobe Stock
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Małgorzata Machnicka / 13.08.2020 08:09
Nalewka z derenia fot. Adobe Stock

Nalewka z derenia jadalnego, czyli dereniówka, ma intensywny, słodko-kwaśny smak. Proporcje w podstawowym przepisie opierają się na kilogramie dojrzałych owoców, litrze spirytusu i szklance cukru - jeśli wolisz słodsze trunki, możesz podwoić tę ilość.  

Dereń jadalny to drzewko owocowe. Jego owoce kształtem przypominają małe śliwki. Gdy dojrzeją mają piękny, głęboko czerwony kolor. Można je spożywać na surowo, ale przez ich cierpki smak, najczęściej wykorzystuje się je do domowych przetworów np. nalewek.

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z derenia na spirytusie
  2. Przepis na nalewkę z derenia na wódce
  3. Przepis na nalewkę z derenia i aronii
  4. Właściwości nalewki z derenia

Przepis na nalewkę z derenia na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 1 litr spirytusu,
  • 200 ml przegotowanej wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj i wysusz. Każdy owoc nakłuj wykałaczką i przełóż do słoja.
  2. Zalej spirytusem i odstaw w chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlej nalew do drugiego zakręcanego naczynia, a owoce zasyp cukrem i przykryj ściereczką. Oba naczynia ponownie odstaw na kilka dni.
  4. Przefiltruj sok z derenia przez gazę i połącz z wcześniej zlanym alkoholem. 
  5. Ponownie zakręć słoik i odstaw na tydzień.
  6. Nalewkę z derenia rozlej do mniejszych butelek i odstaw na kilka miesięcy.

Przepis na nalewkę z derenia na wódce 

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 1 l czystej wódki,
  • 100 ml spirytusu,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj, wysusz i ponakłuwaj wykałaczką.
  2. Przełóż do dużego słoja i zalej wódką. 
  3. Słój zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie.
  4. Po tym czasie zlej nalew do innego naczynia i odstaw w ciemnej miejsce.
  5. Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i zostaw na kolejne 4 tygodnie.
  6. Po tym czasie przefiltruj przez gazę i odstaw na tydzień. 
  7. Połącz syrop z alkoholowym nalewem i pozostaw na około 2 tygodnie do momentu, aż na dnie wytrąci się osad.
  8. Ostrożnie przelej nalewkę przez gazę, dodaj spirytus i rozlej do mniejszych butelek.
  9. Nalewkę z derenia odstaw na około 5-6 miesięcy.

nalewka z derenia na spirytusie
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z derenia i aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 1 kg owoców aronii,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 1 l wódki,
  • 700 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj, nakłuj wykałaczką i przełóż do słoja.
  2. Dodaj do nich umyte owoce aronii, zalej całość spirytusem i wódką i energicznie potrząśnij. Odstaw w w chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlej alkohol, owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 4 tygodnie. Pamiętaj, by codziennie potrząsnąć słojem - cukier szybciej się rozpuści.
  4. Zlej syrop, wymieszaj go z nalewem i przefiltruj przez gazę.
  5. Nalewkę z derenia i aronii rozlej do mniejszych butelek i odstaw do leżakowania na pół roku.  

Właściwości nalewki z derenia

Nalewka z derenia to jeden z domowych sposób na przeziębienie i gorączkę, ponieważ ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne - dzięki ogromnej ilości witamin C, A i P, kiedyś leczono nią szkorbut.  Poza tym znana jest jako lekarstwo na problemy żołądkowe i trawienne - doskonale wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Dodatkowo podnosi poziom żelaza we krwi, wiec polecana jest osobom z niedożywieniem i anemią.

Więcej przepisów na nalewki:

Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Pyszne i szybkie pomysły na przetwory z gruszek. W ten sposób zachowasz smak lata na dłużej
Przetwory z gruszek pozwolą ci zamknąć smaki jesieni w słoikach. Od tradycyjnego dżemu i musu, przez gruszki w occie, aż po egzotyczny chutney i aromatyczną nalewkę – te przetwory z pewnością urozmaicą twoją spiżarnię i dodadzą wyjątkowego charakteru każdemu daniu. Zobacz te aromatyczne przepisy.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Przepis na nalewkę z czarnej morwy. Poznaj właściwości i zastosowanie soczystych owoców morwy
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, kaszlu, anemii, a także problemach z trawieniem i wzdęciach. Morwę można coraz częściej kupić w Polsce. Można z niej przygotować smaczną nalewkę z morwy, która ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości prozdrowotne czarnej morwy. Jej wartości odżywcze też robią wrażenie.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Tagi: nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA