Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 800 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wołowego
  • 250 ml kremówki
  • łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na zabielaną zupę grzybową!

  1. Cebule drobno pokrój.
  2. Kapelusze grzybów oddziel od nóżek, pokrój w dużą kostkę, tak aby kawałki grzybów były wyczuwalne w zupie.
  3. Tymianek posiekaj.
  4. W dużym garnku przesmaż na maśle cebulę, dodaj grzyby i ząbek czosnku.
  5. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, wyciągnij czosnek, dodaj tymianek, wlej bulion.
  6. Całość zagotuj.
  7. Śmietankę zahartuj, wlewając do niej pół szklanki wywaru, po czym wlej ją do garnka.
  8. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Zupę podawaj z makaronem lub grzankami.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)

Reklama

Zobacz inne przepisy Ani Starmach:

Sałatka z kurczakiem a la cezar - przepis Ani Starmach
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
Hamburgery domowe - przepis Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama