Dżem malinowy z czekoladą - przepis składniki i przygotowanie

Słodycz czekolady i subtelna kwaskowatość owoców!
Weronika Kwaśniak / 07.08.2015 06:22
DRUKUJ PRZEPIS
Dżem malinowy z czekoladą - przepis składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 l malin
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 500 g czekolady - najlepiej gorzkiej
  • 6 szklanek cukru
Przygotowanie:

Zobacz przepis na dżem malinowy z czekoladą!

  1. Do garnka wsyp maliny i wlej szklankę wody. Zagotuj.
  2. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) - aż do rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj sok z cytryn, zagotuj.
  4. Czekoladę połam na kawałeczki i dodaj do malin.
  5. Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady.
  6. Odstaw na kilka godzin.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu podgrzej dżem, aż stanie się gęstszy.
  8. Przełóż dżem do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Zobacz więcej pomysłów na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA