Sos z podgrzybków - idealny do makaronów, kasz czy mięs
Sos z podgrzybków możesz przygotować ze świeżych grzybów lub mrożonych. Dodatek cebuli i śmietany powoduje, że sos z podgrzybków ma ciekawy smak i aromat - pasuje do mięs, makaronu, placków ziemniaczanych czy kasz. Dania z grzybami są pełne smaku umami.
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 400 g podgrzybków,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka wody lub domowego bulionu,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki śmietany,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Nie daj się jesiennej nudzie - sezon na grzyby pozwala na wykreowanie grzybowych arcydzieł: grzybki marynowane, pyszne makarony czy właśnie sos z podgrzybków, to smaki które warto serwować na co dzień i od święta.
Sos z podgrzybków tylko w teorii wydaje się pracochłonny, bo w wyobraźni widzi się proces zbierania, oczyszczania, osuszania i sprawdzania grzybów.
Warto jednak przebrnąć przez ten mniej satysfakcjonujący etap i zacząć planować, co można zrobić z grzybów - a propozycji jest naprawdę wiele. Choć uwielbiamy grzyby w śmietanie za aksamitną konsystencję, serce skradł nam sos z podgrzybków.
Połączenie oczywistych dodatków daje nieoczywisty finisz, który wybornie smakuje do mięsnego, bądź wegetariańskiego obiadu.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Masło rozgrzej i podsmaż na nim grzyby i cebulę.
- Wodę wlej do garnka i dodaj kostkę rosołową oraz grzyby z cebulą. Przypraw do smaku.
- Gotuj ok. 20 minut. Śmietanę rozmieszaj z mąką i wlej do sosu. Zagotuj. Sos z podgrzybków podawaj na gorąco.
Wypróbuj także: Sos z suszonych grzybówKrokiety z kapustą i grzybamiAromatyczna zupa grzybowa - przepis Magdy Gessler