Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 60 dag sera żółtego salami (ew. innego okrągłego sera),
  • 3 jajka,
  • 5-7 łyżek mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej,
  • szczypta pieprzu,
  • słodka papryka,
  • olej do smażenia.
Reklama

Dodatkowo do podania:

  • słoiczek żurawiny lub borówek.
Przygotowanie:

Trzeba przyznać, że smażony ser w panierce to prawdziwa bomba kaloryczna - za to jaka pyszna! Mniejsze kąski serowe posłużą jako przekąska imprezowa, a większy kotlet z sera, może stać się bazą dania głównego, np. w towarzystwie frytek i surówki.

  1. Ser pokrój ostrym nożem na 8 dość grubych plastrów.
  2. Mąkę wysyp na talerz.
  3. Jajka wybij do osobnej miseczki, roztrzep widelcem lub trzepaczką.
  4. Bułkę tartą wysyp do osobnej miski, wymieszaj ze szczyptą pieprzu i słodką papryką.
  5. Kawałki sera panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a potem w bułce tartej. Pamiętaj, żeby panierką dokładnie pokryć również boki sera.
  6. Drugi raz panieruj ser - tym razem tylko w jajku i bułce tartej.
  7. Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej. Ser w panierce najlepiej smażyć na głębokim oleju.
  8. Włóż panierowane plastry sera - pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany. Smaż na rumiano. Smażony ser w panierce podawaj z kleksem żurawiny.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z serem żółtym w roli głównej:
Imprezowy bochenek z serem i ziołami
Rolada serowa ze szpinakiem
Sałatka z makrelą i serem
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Dynia zapiekana z serem

Reklama
Reklama
Reklama