Pomidorowe miseczki zapiekane z jajkiem
Bardzo efektowne danie na niewielkie przyjęcie!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 16.09.2009, 11:29
Reklama
Przygotowanie ok. 30 min * pieczenie ok. 15 min * 1 porcja – ok. 240 kcal
Reklama
Składniki na 4 porcje:
- 4 jednakowej wielkości pomidory i jeszcze 2 dojrzałe, duże pomidory
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki startego żółtego sera
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Pomidory umyj, z czterech skrój wierzchy, wyjmij miąższ, posiekaj.
2. Pozostałe 2 pomidory umyj, zdejmij skórkę, posiekaj, dodaj też posiekany wcześniej miąższ i starty ser, przypraw do smaku.
3. Masą napełnij do połowy natłuszczone żaroodporne miseczki, do każdej włóż wydrążony pomidor, wbij do niego jajko, posyp solą i pieprzem.
Reklama
4. Piecz 15 min w 190 st. C, żeby ścięło się białko, posyp natką.
Reklama
Reklama
Reklama