Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • średniej wielkości patison,
  • 1 jajko,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mleka,
  • 5 łyżek mąki,
  • pieprz,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • olej.
Reklama
Przygotowanie:

Placki z patisona przygotujesz podobnie, jak placki z cukinii. Jeśli patison jest młody, nie musisz go obierać ze skórki (tak jak w przypadku cukinii). Jeśli masz starszy okaz, pozbaw go skóry i pestek.

  1. Umytego patisona zetrzyj na tarce.
  2. W misce wymieszaj mleko, jajko i mąkę, aż stworzą dość jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, jeśli uznasz że jest za gęste, dodaj więcej mleka.
  3. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
  4. Do ciasta dodaj patisona, czosnek, a także przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
  5. Na patelni rozgrzej olej, placki z patisona smaż na złocisty kolor z obu stron.
Reklama

Zobacz więcej przepisów z patisonem:
Patison - przepisy na pyszne dania z jego udziałem
Patisony marynowane - prosty przepis
Patisony faszerowane - przepis

Reklama
Reklama
Reklama