Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 20 dag sera cheddar
  • 2 dymki
  • 3 pomidory
  • 2 ostre papryczki chili
  • łyżeczka mielonej papryki
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chrupiące skórki ziemniaków!

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Oskrob ziemniaki, nadziej je na 2 szpadki na szaszłyki i piecz na blasze przez godzinę, aż będą miękkie.
  3. Podwyższ temperaturę piekarnika do 230 stopni. Wyjmij szpadki, pokrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, pozostawiając łupinę grubości 4 mm.
  4. Posmaruj ziemniaki olejem, ułóż je na blasze i wstaw z powrotem do piekarnika.
  5. Piecz 25 minut.
  6. Zetrzyj ser, pokrój w plasterki dymkę i pokrój drobno pomidory.
  7. Oczyść chili i pokrój w plasterki.
  8. Ułóż łupiny ziemniaków na żaroodpornej tacy lub w naczyniu.
  9. Posyp połową sera i obłóż cebulą, pomidorami i chili. Posyp resztą sera i oprósz mieloną papryką.
  10. Wstaw łupiny ziemniaków z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze 5 minut, aż ser się roztopi. Podawaj od razu.
Reklama

Inne przysmaki z ziemniaków:

Ziemniaki faszerowane szpinakiem
Placki z gotowanych ziemniaków
Pierogi z farszem z surowych ziemniaków
Warzywa z kurczakiem w mieście

Reklama
Reklama
Reklama