Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 15 dag mrożonej mieszanki warzyw: np. marchew, groszek, kukurydza
  • 3 jajka
  • 1/2 papryki
  • 15 dag kiełbasy
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • masło i bułka tarta do formy
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na omlet chłopski!

  1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko w skórce, obierz, pokrój w kostkę.
  2. Mrożonkę duś około 15 minut z 2 łyżkami oleju, pod koniec dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz kiełbasę w plasterkach, chwilkę przesmaż, zdejmij z ognia.
  3. Jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj ze startym żółtym serem.
  4. Okrągłą formę żaroodporną wysmaruj cienko masłem i posyp bułką tartą.
  5. Do formy włóż warzywa z kiełbasą i zalej masą jajeczno-śmietanową.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Omlet podaj gorący, zaraz po upieczeniu.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na omlety:

Omlet czekoladowy
Omlet paprykowy - przepis Ani Starmach
Hiszpański omlet z ziemniakami - przepis
Jak zrobić omlet dyniowy?
Jak zrobić omlet biszkoptowy?
Kolorowy omlet z kabanosem

Reklama
Reklama
Reklama