Reklama
Ilość kalorii: 800
Czas przygotowania: 35 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kiść pomidorków koktajlowych,
  • opakowanie sera halloumi (ok. 250g),
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz,
  • suszona lub/i świeża bazylia.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół lub zostaw na kiści.
  2. Ser halloumi pokrój w średniej grubości plastry.
  3. Na folii aluminiowej ułóż pomidorki i plastry sera. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem oraz suszoną bazylią.
  4. Skrop całość oliwą i zawiń w folię.
  5. Ułóż na rozgrzanym grillu i pozostaw, aż pomidory staną się miękkie i lekko zmarszczone.
  6. Możesz zrobić w folii delikatne nakłucia widelcem, aby nadmiar soków spłynął lub spróbować grillować bezpośrednio na ruszcie.
  7. Zdejmij gotowe pomidory z grilla razem z fetą i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Możesz posypać je też posiekanym szczypiorkiem lub podać na kołderce z rukoli. Pomidory z grilla dobrze smakują ze schłodzonym białym winem, tworząc doskonałą przekąskę.

Nasza rada

Pokrojone w ćwiartki pomidorki i ser można ułożyć na kromkach tostowego pieczywa, cienko posmarowanych masłem, przykryć kromką chleba, spiąć wykałaczką i grillować.

Reklama

Czytaj także:
Jak wyczyścić grill
Rozpalanie grilla z podpałką i bez
Jakich przypraw użyć do grilla?

Reklama
Reklama
Reklama