Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 3 dag cukru
  • 3 dag drożdży
  • 3 dag soli
  • 0,6 l ciepłej wody
  • oliwa
  • 5 cebul podsmażonych na oliwie
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chrupiący drożdżowy chlebek!

  1. Wymieszać mąkę, cukier, sól i pokruszone drożdże w dużej misce. Dodać ciepłą wodę.
  2. Przez 5 minut zagniatać ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na zwartą lśniącą masę.
  3. Włożyć kulę ciasta do miski posmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  4. W tym czasie podsmażyć i ostudzić cebulę.
  5. Ponownie wyrobić wyrośnięte ciasto, dodając cebulę.
  6. Uformować bochenek, wierzch ew. ozdobić cebulą. Znów odstawić do wyrośnięcia.
  7. Piec 60 minut w temp. 200 stopni, aż zbrązowieje skórka.
Reklama

Wypróbuj inne przepisy na domowy chleb:

Chleb dyniowy

Domowy chleb ziołowy
Domowy chleb pełnoziarnisty
Jaja zapiekane w szynce z pomidorem

Reklama
Reklama
Reklama