Przepis i składniki na rybę po grecku:
Przygotowanie: 60 min
Porcja: 305 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 80 dag filetów z białej ryby morskiej (np. dorsza)
- sok z cytryny
- 1/3 selera
- 4 marchewki
- 2 cebule
- pietruszka korzeniowa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mąka, jajko i bułka tarta do panierowania ryb
- olej do smażenia
- przyprawa do ryb
- ziele angielskie
- słodka i ostra mielona papryka
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz, cukier
Sposób wykonania:
- Rybę opłucz, pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Przykryj i odstaw na 20 minut.
- Obierz warzywa korzeniowe. Pokrój na zapałkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz cebule, pokrój w większą kostkę. W rondlu rozgrzej 3–4 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj resztę warzyw i koncentrat pomidorowy. Dolej 3/4 szklanki wody. Dołóż ziele angielskie. Dopraw solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryki oraz cukrem i cynamonem. Przykryj i na wolnym ogniu duś ok. 30 min (aż warzywa będą miękkie).
- Porcje ryby panieruj najpierw w mące następnie w jajku roztrzepanym z 2–3 łyżkami wody, a następnie w bułce tartej. Układaj na rozgrzanym oleju i smaż z obu stron na złoto. Przełóż na półmisek. Przykryj duszonymi warzywami.
Przepisy na świąteczne potrawy - forum >>