Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie

Masz ochotę na niestandardową rybę po grecku? Według tego przepisu podstawą dania jest dorsz, ale pierwsze skrzypce grają w nim warzywa! Sprawdź!
/ 16.11.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Ryba po grecku - przepis, składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • bakłażan
  • cukinia
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 4-5 pomidorów
  • mąka do obtoczenia
  • olej
  • skórka z pomarańczy i cytryny
  • kawałek imbiru
  • mielony cynamon
  • 1 kg świeżego fileta z dorsza
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Ryba po grecku to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole. Dorsz z warzywami stanowi idealną propozycję dla osób, które chcą poeksperymentować w kuchni w święta. Warto odejść od schematu i przygotować coś niebanalnego!

Kaczka w sosie - przepis

  1. Warzywa oczyść, pokrój w plastry.
  2. Wszystkie z wyjątkiem pomidorów obtocz w mące, kładź na rozgrzany olej, usmaż na złoty kolor.
  3. Dorsza usmaż.
  4. Wszystkie warzywa wymieszaj ze skórką pomarańczy i cytryny, posiekanym imbirem, cynamonem, solą i pieprzem, odstaw na 15 min.
  5. Układaj je warstwami w żaroodpornym naczyniu na przemian z płatami dorsza.
  6. Zalej sosem pomidorowym.
  7. Piecz około 45 min w 180°C.
  8. Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce.
  9. Tak przygotowaną rybę serwuj krojoną w kwadraty, zaś do jej jedzenia podawaj łyżeczkę.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA