Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 700-800 g obranej marchewki
- cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 3-4 cm imbiru
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 jajka
- 1 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczki curry
- łyżka dobrej przyprawy do zup, bez dodatku chemii
- olej roślinny do smażenia (np. z pestek winogron, słonecznikowy)
Przygotowanie:
W lutowym numerze "Urody Życia" znajdziecie jak co miesiąc, wiele przepisów Agnieszki Maciąg! Zobaczcie jeden z nich - smakowity pasztet wegetariański!
- Obrane marchewki upiecz do miękkości w żaroodpornym naczyniu z pokrywką i odstaw, żeby ostygły.
- Piekarnik nagrzej do 180°C.
- Foremkę keksówkę wysmaruj olejem i wysyp odrobiną tartej bułki.
- Obierz cebulę, czosnek, imbir i drobno posiekaj.
- Podsmaż je na rumiano na oleju (w takiej ilości, żeby warzywa były całkowicie zanurzone w tłuszczu).
- Do miksera wrzuć pokrojoną na kawałki upieczoną marchewkę, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, imbirem oraz olejem.
- Wbij jajka, wsyp kaszę mannę i pozostałe przyprawy.
- Wszystko razem zmiksuj na masę o konsystencji, jaką najbardziej lubisz.
- Możesz również dodać drobno posiekane, świeże zioła, na przykład natkę pietruszki.
- Masę przełóż do foremki i piecz 50-60 minut, aż wierzch pasztetu się zrumieni.
Uwaga! Ten numer "Urody Życia" możecie kupić z wyjątkowym DVD z Agnieszką Maciąg "Poranna joga". Polecamy!