Przepisy na paszteciki nie należą do skomplikowanych pod warunkiem, że będziesz ściśle przestrzegać proporcji na idealne ciasto drożdżowe. Farsz natomiast możesz przygotować ze swoich ulubionych składników i doprawić według uznania.
Dobrym pomysłem jest również przyrządzenie pasztecików na bazie ciasta francuskiego - wystarczy przyszykować błyskawiczny farsz, zawinąć w ciasto i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Spis treści:
- Przepis na ciasto drożdżowe na paszteciki
- Paszteciki z ciasta francuskiego
- Przepis na paszteciki z mięsem
- Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto drożdżowe na paszteciki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 40 g drożdży,
- 300 ml mleka,
- 4 żółtka,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski.
- Do drugiej miski dodaj pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Rozczyn drożdżowy przelej do mąki i wymieszaj całość. Dodaj sól, żółtka i wyrób masę na gładkie ciasto.
-
Stopniowo dodawaj miękkie masło, cały czas mieszając.
-
Wyrabiaj ciasto do tej pory, aż przestanie się kleić do rąk.
-
Ciasto włóż do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 200 g oliwek czarnych,
- 100 g suszonych pomidorów,
- 200 g sera mozzarella,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i suszone pomidory.
- Przesmaż chwilę i przełóż farsz do miski.
- Rozwiń ciasto francuskie i każde z nich podziel na 12 kwadratów.
- Na środek każdego kwadracika nałóż odrobinę farszu, dodaj plasterek mozzarelli i zawiń w trójkąt.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 12-15 minut.
Paszteciki z mięsem
Składniki:
- ciasto z pierwszego przepisu,
- 400 g mięsa ugotowanego w rosole,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kajzerka,
- 100 ml mleka,
- 1 żółtko,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek.
-
Całość przełóż do miski.
-
Mięso zmiel w maszynce i dodaj do niego cebulę, czosnek, a następnie namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz słodką paprykę.
- Farsz dopraw solą i pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto drożdżowe i podziel na dwie części (wzdłuż). Na każdą z nich nakładaj farsz i zawiń w rulon.
- Pokrój ciasto na mniejsze części (pod skosem), za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj rozmąconym żółtkiem i wyłóż na blachę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 30 minut.
fot. Adobe Stock
Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
- ciasto z pierwszego przepisu,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Namocz grzyby w ciepłej wodzie.
- Cebulę zeszklij na łyżce oleju.
- Kapustę poszatkuj i duś w garnku przez 30 minut.
- Do kapusty dodaj cebulę i grzyby.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i podziel na dwie części.
- Wystudzony farsz nakładaj na środek każdego kawałka ciasta, zawiń w rulon, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut.
- Paszteciki z kapustą i grzybami to doskonały dodatek do czerwonego barszczu.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na paszteciki: