Przygotowanie: 30 min
Składniki na 10–12 sztuk:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki ziaren sezamu
Na nadzienie:
- 25 dag brązowej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 jajko
- 10 dag startego parmezanu
- 2–3 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- mielona papryka
- tymianek
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Ciasto francuskie rozmroź przez noc w lodówce. Soczewicę umyj, zalej potrójną ilością osolonej wody, zagotuj. Ugotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 30 minut), często mieszając.
2. Ugotowaną soczewicę osącz i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Dodaj posiekane,
podsmażone na oleju cebule z papryką. Wbij jajko. Dodaj starty parmezan i tartą bułkę. Farsz dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą oraz pieprzem.
3. Ciasto pokrój wzdłuż na szerokie paski. Na środku każdego paska ułóż wzdłuż wałek z farszu, starannie zlep brzegi. Rulony ułóż w odstępach na natłuszczonej blasze. Pokrój poprzecznie na kawałki. Posmaruj jajkiem, posyp sezamem.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz na złoto około 30 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Świąteczne smakołyki - forum >>