Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy
- 2-3 papryki czerwone
- 3 łyżki sezamu
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- woda
- sól
- papryka słodka
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na hummus z papryki! Przygotowanie nie jest trudne, a smak z pewnością cię zaskoczy!
- Paprykę umyj i piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 30 minut w 200 C.
- Po ostygnięciu obierz paprykę ze skórki, usuń nasionka i pokrój warzywo na kawałki.
- Sezam upraż na suchej patelni i zblenduj z oliwą, aż stworzysz pastę o zwartej konsystencji.
- Pastę sezamową, pokrojoną paprykę i wszystkie pozostałe składniki zmiksuj razem na hummus. Ilość wody dozuj stopniowo, aby konsystencja nie stała się zbyt rzadka.