Schab ze śliwką przygotowywany na bazie mięsa bez kości i dodatkiem owoców, to klasyczna wędliną na święta. Pieczony w piekarniku, owinięty rękawem jest delikatny i soczysty. Natarty dodatkowo czosnkiem i ziołami będzie z pewnością numerem jeden na świątecznym stole.
3 kroki do soczystego i aromatycznego schabu:
- przed włożeniem schabu do piekarnika podsmażamy na rozgrzanej patelni, aby lekko się zrumienił
- nacieramy czosnkiem w plasterkach lub przeciśniętym wcześniej przez praskę
- przed włożeniem schabu na blachę, wkładamy go do rękawa do pieczenia, aby wszystkie soki zostały wewnątrz mięsa
Schab ze śliwką w sosie
Oto składniki na schab ze śliwką w sosie:
- kilogram schabu bez kości
- 15 śliwek suszonych
- 3-4 liście laurowe
- ziele angielskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- bulion warzywny
- 100 g grzybów suszonych
Jak zrobić schab ze śliwką w sosie?
Schab dokładnie oczyszczamy i przecinamy środek mięsa. Układamy śliwki w całości. Nadziewamy dodatkowo liściem laurowym oraz suszonymi grzybami, wcześniej namoczonymi w letniej wodzie przynajmniej na 15 minut. Przesmażamy cały kawałek na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa do pieczenia i wlewamy bulion warzywny do środka. Następnie zamykamy szczelnie rękaw z obu stron. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut. Tak przygotowany schab idealnie smakuje jako wędlina na kanapki.
Schab ze śliwką pieczony
Oto składniki na schab ze śliwką pieczony:
- kilogram schabu bez kości
- 15 śliwek suszonych
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić schab ze śliwką pieczony?
Schab dokładnie oczyszczamy i przecinamy środek mięsa. Układamy śliwki w całości. Nadziewamy dodatkowo liściem laurowym. Przesmażamy cały kawałek na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do rękawa do pieczenia. Następnie zamykamy szczelnie rękaw z obu stron. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut. Tak przygotowany schab możemy podawać w kawałku lub pokrojony w plasterki.
Schab ze śliwką w winie
Oto składniki na schab ze śliwką w winie:
- kilogram schabu bez kości
- 15 śliwek suszonych
- szklanka czerwonego wina
- łyżka mąki pszennej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić schab ze śliwką w winie?
Schab dokładnie oczyszczamy i przecinamy środek mięsa. Układamy śliwki w całości. Nadziewamy dodatkowo liściem laurowym. Przesmażamy cały kawałek na rozgrzanej patelni do zrumienienia skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy co jakiś czas winem. Przekładamy do rękawa dopieczenia. Następnie zamykamy szczelnie rękaw z obu stron. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.