Jak sprawić całą rybę?
- Przed czyszczeniem trzeba ją umyć.
- Następnie należy ją wypatroszyć, rozcinając brzuch począwszy od strony głowy i wyciągając wnętrzności – najlepiej dłonią z naciągniętą na nią foliową torebką. Wtedy wystarczy zdjąć torebkę z dłoni, aby odpady znalazły się w jej wnętrzu.
- Rybę płuczemy pod bieżącą wodą i w razie potrzeby czyścimy z łusek. Skrobanie jest niezbędne w wypadku ryb o dużej łusce, np. karpiowatych, a także wtedy, gdy chcemy zjeść ją ze skórką (niektórych ryb, np. pstrąga, nie trzeba skrobać, bo łuska w czasie smażenia topi się – jest jednak ciężkostrawna.)
- Żeby łuska łatwiej dała się usunąć, rybę można wcześniej polać wrzątkiem. Aby w czasie skrobania nie ślizgała się, deskę warto posypać solą. Można też zaopatrzyć się w deskę ze spinaczem, którym chwycimy ogon ryby, albo w szorstką rękawiczkę.