Sandwicz
Wyspiarze wymyśli, że przecież do kanapki można włożyć plastry wołowiny! Tak powstał sandwicz. Niewiele osób wie, że nazwa sandwicz – kanapka pochodzi o nazwiska hrabiego. John Mantagu Sandwich był jednym z ministrów u Królewskiej Mości. Sandwich uwielbiał grać w karty, nie chcąc przerywać sobie rozgrywki a będąc bardzo głodnym poprosił by jego ulubiony stek podać wkładając go między dwie kromki chleba. Dzięki temu Lord mógł zjeść ulubione mięso i grać dalej w ukochane karty!
Zobacz także: Jaka jest kuchnia angielska?
Brytyjskie kanapki
Obecnie na Wyspach przyrządza się nie tylko kanapki z mięsem wołowym, popularne są również sandwicze z rybą, kurczakiem serem, tak naprawdę każdy wie, z czym lubi kanapkę najbardziej!
Wołowina wykwintna
Jeżeli nie śpieszy się nam, nie zależy na grze w karty tak jak lordowi Sandwichowi to możemy poświęcić około półtorej godziny na przyrządzenie cynaderek pod kołderką. To brytyjskie danie zachwyca kruchością mięsa i ciekawym smakiem. Potrzebujemy: 200g cynaderek wołowych, 700g rosbefa wołowego, cebule, bulion wołowy (około ¾ szklanki), małą łyżeczkę sosu sojowego.
Przyda się nam również trochę mąki, jajko i co ważne ciasto francuskie. Warto kupić mrożone dobrej, jakości, zaoszczędzi to nam wiele pracy a nie pogorszy smaku dania. Cynaderki kroimy drobniutko, mieszamy z rozbefem, który kroimy na duże kawałki, wrzucamy do dużego rondla, dodajemy cebulę, bulion gotujemy około godziny. Następnie wodę (kilka dużych łyżek) mieszamy z mąką i wlewamy do rondla.
Zobacz także: Jak przygotować fish and chips?
Czekamy aż sos zgęstnieje, cały czas gotując. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Następnie cynaderki razem z rozbefem zawijamy płatem ciasta francuskiego, smarujemy jajkiem – po to by dobrze się upiekło i ślicznie wyglądało. Pieczemy w piekarniku około 10-15 minut. Pamiętajmy by piekarnik był nagrzany na około 160 stopni.