Sos teriyaki

Przepis na sos teriyaki

Dla tych, którzy chcieliby przygotować swój własny sos teriyaki, przedstawiamy przepis. Jest szybki i do tego łatwy – składniki po prostu łączymy, tworząc wyjątkowo smaczny dodatek do japońskich przysmaków.
/ 10.09.2012 14:15
Sos teriyaki

Od kilku lat nieprzerwanie trwa zwycięski marsz sushi przez polskie stoły. Polacy rozsmakowali się w tej potrawie i sami chętnie przyrządzają sushi w domu. Jako dodatek do popisowego dania kuchni japońskiej najczęściej stosuje się sos sojowy, warto jednak pamiętać, że istnieje ciekawa alternatywa: sos teriyaki.

Sos teriyaki – nie tylko do sushi

Sos teriyaki, choć oryginalny w smaku, idealnie pasuje do sushi. To interesująca wariacja smaków, łącząca w sobie niezwykłość sosu sojowego, słodycz miodu i ostre aromaty imbiru. A to właśnie przyprawy nadają mu wyjątkowy smak.

Oprócz podstawowego imbiru, wariacje na temat teriyaki przewidują również dodanie m.in. kminku, anyżu czy nawet cynamonu. Wszystko dobrane w odpowiednich ilościach powoduje, że niepowtarzalny smak sosu teriyaki nie da się pomylić z niczym innym.

Dodanie przypraw do sosu powoduje, że potrawy doprawione teriyaki mają niesamowity smak i orientalny charakter. Dzięki temu sos ten świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do japońskiego przysmaku, ale również jako marynata do mięs.

W Stanach Zjednoczonych i w zachodniej Europie już od wielu lat stosuje się sos teriyaki jako glazurę do mięs, polewając mięso pod koniec pieczenia. Powstała w ten sposób słodka skorupka wspaniale wyostrza smak mięsa.

Polacy z kolei, którzy z wielką przyjemnością oddają się pasji grillowania, znaleźli kolejne zastosowanie dla sosu teriyaki. Bardzo popularne stało się marynowanie sosem mięs, które później grillujemy.

Zobacz także: Jak zrobić sos do sajgonek?

Sos teriyaki – przepis

Sos teriyaki można oczywiście zakupić gotowy w wielu sklepach, jednak nigdy nie będzie smakował tak, jak ten zrobiony własnoręcznie. Niestety, problem pojawia się, gdy chcemy znaleźć przepis na sos teriyaki. Okazuje się bowiem, że różnorodność w tym zakresie jest ogromna.

Pamiętajmy jednak, że istnieje kilka składników, bez których nie możemy mówić o teriyaki. Do podstawowych elementów przepisu należ sos sojowy, miód i imbir. Dopiero później możemy dodać inne ulubione przyprawy lub odrobinę alkoholu – sake lub mirin.

Dla tych z was, którzy chcieliby przygotować swój własny sos teriyaki, przedstawiamy przepis. Jest szybki i do tego łatwy – składniki po prostu łączymy, tworząc wyjątkowo smaczny dodatek do japońskich przysmaków. Na koniec wystarczy wszystko delikatnie zagotować i sos gotowy.

Składniki:           

  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklankę wody,
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku,
  • 5 łyżeczek cukru (może być brązowy),
  • 2 łyżeczki miodu.

Zobacz także: Jak zwija się sushi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (18)
/19.05.2017 14:36
Ulka zupe cebulową robi sie na białym winie a nie czerwonym... kobieto zostaw kuchnie w spokoju oddaj fartucha i wyjdz!
/12.05.2017 03:17
A Ty Ulka jesteś najzabawniejsza ze wszystkich, bo mirin jest właśnie rodzajem wina ryżowego tylko o niższej zawartości alkoholu ;)
/14.03.2017 10:46
Sos podrabiany i to nieudolnie, ale patrzę komentujący też orły - czerwone wino do zupy cebulowej powiadasz Ulka? :D A wracając do przepisu na sos - śmieszny trochę, radzę po swojemu przyprawiać albo chociaż dodawać składniki i po każdym próbować, bo w pewnym momencie może być już dość i smak podchodzi. Pozdrawiam.
POKAŻ KOMENTARZE (15)