Sos teriyaki to interesująca wariacja smaków, łącząca w sobie niezwykłość sosu sojowego, słodycz miodu i ostre aromaty imbiru.
Oprócz podstawowych składników, wariacje na temat teriyaki przewidują również dodanie m.in. kminku, anyżu czy nawet cynamonu. Wszystko dobrane w odpowiednich ilościach powoduje, że jego niepowtarzalnego smaku nie da się pomylić z niczym innym.
Spis treści:
Jak zrobić sos teriyaki?
Sos teriyaki można oczywiście kupić w wielu sklepach (już nie tylko z kuchniami świata), jednak nigdy nie będzie smakował tak, jak ten zrobiony własnoręcznie. A różnorodność przepisów na sos teriyaki jest ogromna!
Istnieje kilka składników, bez których nie możemy mówić o teriyaki. Do podstawowych elementów przepisu należy sos sojowy, miód i imbir. Dopiero później możemy dodać inne ulubione przyprawy lub odrobinę alkoholu – sake lub mirin.
Przepis na sos teriyaki
Składniki:
- 1/2 szklanki sosu sojowego,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 łyżeczka zmielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczka czosnku w proszku,
- 5 łyżeczek cukru (może być brązowy),
- 2 łyżeczki miodu.
Sposób przygotowania:
- Składniki na sos teriyaki połącz ze sobą w miseczce.
- Przelej całość do niewielkiego rondelka i zagotuj na małym ogniu. Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, na tym etapie możesz dodać do niego łyżeczkę mąki kukurydzianej.
- Sos teriyaki gotowy!
Co czego pasuje sos teriyaki?
Dodanie przypraw do sosu powoduje, że potrawy doprawione teriyaki mają niesamowity smak i orientalny charakter. Dzięki temu sos ten świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do japońskiego przysmaku, ale również jako marynata do mięs i ryb.
W Stanach Zjednoczonych i w zachodniej Europie już od wielu lat stosuje się sos teriyaki jako glazurę do mięs, polewając mięso pod koniec pieczenia. Powstała w ten sposób słodka skorupka wspaniale podkreśla smak mięsa. Polacy z kolei, którzy z wielką przyjemnością oddają się pasji grillowania, wykorzystują sos teriyaki do kurczaka i karkówki, która później ląduje na ruszcie.
Przepis na kurczaka w sosie teriyaki
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 200 g ryżu jaśminowego,
- 100 ml sosu teriyaki z naszego przepisu,
- 2 cebule dymki,
- 1 papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- ziarna sezamu do podania (jasny i czarny).
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz ręcznikiem papierowym.
- Do miski wlej sos teriyaki, włóż mięso, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie na oleju podsmaż dymkę pokrojoną w piórka (bez zielonej części), dodaj chili i czosnek pokrojony w plasterki, a po minucie wrzuć pokrojone w kostkę mięso razem z sosem z marynaty.
- Nakryj i duś przez 5 minut.
- Kurczaka zdejmij z patelni i wlej jeszcze kilka łyżek sosu dodając do niego 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej. Zagotuj i polej nim mięso.
- Kurczaka w sosie teriyaki podawaj posypanego sezamem i szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock
Przepis na łososia w sosie teriyaki
Składniki:
- 600 g świeżego łososia,
- 100 ml sosy teriyaki z naszego przepisu,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypiorek do podania,
- sezam do podania.
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj, przełóż do miski i zalej sosem teriyaki. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Na suchej patelni ułóż kawałek papieru do pieczenia i połóż na nim łososia. Smaż, aż skórka będzie z łatwością odchodzić od papieru (jakieś 5-6 minut).
- Po tym czasie przełóż rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
- Sosem z marynaty polej usmażonego łososia, skrop sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem i sezamem.
- Łososia w sosie teriyaki możesz podawać z dowolnym, ulubionym ryżem lub makaronem sojowym.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania kuchni azjatyckiej: