W święta na naszych stołach tradycyjnie królują makowce, kutia, ryby, barszcz i kapusta. Warto jednak urozmaicić świąteczne menu nietypowymi innowacjami! Sprawdź nasze pomysły i zainspiruj się!
1. Przyrządź pierogi z nietypowym farszem
Nie wszyscy lubią pierogi z kapustą i grzybami, może warto więc pomyśleć o przyrządzeniu ich w lekko nietypowej wersji? To dobre rozwiązanie zwłaszcza wtedy, gdy gościem na wigilijnej wieczerzy ma być małe dziecko. Proponujemy przygotowanie pierogów ze śliwkami z przepisu Ani Starmach lub pierogów z rybą z przepisu Magdy Gessler.
2. Postaw na zdrowe przekąski
Jeśli po świętach zazwyczaj czujesz się bardzo przejedzona, pomyśl o wprowadzeniu zdrowych przekąsek. Pomiędzy posiłkami warto przegryźć coś, co zawiera dużo błonnika, a tym samym ułatwia trawienie. Dobrze sięgnąć też po orzechy, które mogą wręcz wspierać nas w walce o szczupłą sylwetkę (zwłaszcza pistacje).
3. Zrezygnuj z panierek
Uwielbiamy wzbogacać potrawy panierkami, co w święta może doprowadzić do prawdziwej kumulacji niepotrzebnych kalorii, a dodatkowo nadmiernie obciążyć nasz żołądek.
Upiecz karpia, zamiast go smażyć! Istnieje też inny sposób na rezygnację z niezdrowych dodatków - zamiast przygotowywać tradycyjną panierkę, przyrządź ją z orzechów.
4. Przygotuj oryginalną zupę
Nie chcesz w Wigilię serwować barszczyku z uszkami ani grzybowej? Przygotuj nietypową zupę - np. migdałową, piernikową, zupę rybną lub zupę z suszonych śliwek.
Jeśli jednak zdecydujesz się na sięgnięcie po tradycyjny przepis, może nie gotuj uszek, a zamiast tego przyrządź barszcz czerwony z rybnymi kulkami?
Zobacz inne porady świąteczne:
Gwiazda betlejemska - jak ją pielęgnować?
Ozdoby choinkowe 2014 - 55 ozdób