Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Przepis na pierogi ze śliwkami
[CMS_PAGE_BREAK]
Ciasto:
- 350 g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- sól
[CMS_PAGE_BREAK]
Farsz:
- 400 g suszonych śliwek
- 50 g powideł śliwkowych
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 200 ml wody
- 150 g cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 laska wanilii
- skórka z jednej cytryny
Przygotowanie:
Zobacz przepis Ani Starmach na pierogi ze śliwkami!
Przygotowanie farszu:
- Śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut.
- Po tym czasie odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę.
Przygotowanie ciasta:
- Do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.
- Przełóż je do miski i przykryj ściereczką.
- Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienko.
- Używając szklanki, wykrawaj małe koła, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
- Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut.
- Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)