- Owoce trzeba umyć, obrać ze skórki jeśli są to np. jabłka, pozbawić pestek – jeśli śliwki, a następnie owoce rozdrobnić, zmiksować na miazgę, dodać ewentualnie trochę cynamonu czy tłuczonych goździków, przelać do słoików lub butelek z szeroką szyjką (można na tym etapie włożyć też do słoika kawałek laski wanilii), zakręcić i spasteryzować .Większość owocowych przecierów pasteryzujemy w temperaturze 85 stopni Celsjusza przez 25-30 minut (czyli gotujemy słoiki zanurzone w gorącej, ale nie wrzącej wodzie).
Polecamy : Jak serwować owoce?
- Przecier jabłkowy wykorzystujmy choćby w przygotowaniu szarlotki, pamiętajmy też, że miazgi owocowe świetnie sprawdzają się w lodach, na przykład truskawkowa. To na wypadek, gdyby ktoś na przykład miał taką truskawkową zachciankę powiedzmy w… karnawale.
Zobacz również : Owoce z grilla