Jak zrobić lody?

Czy lody mogą sprawić, że zacznie nas boleć głowa?...
Jak to się dzieje, że gdy w dzieciństwie nie wolno nam jeść dużo lodów, mamy na nie największą ochotę? A gdy dorośniemy i lody są w zasięgu naszych łyżeczek w każdej rozsądnej ilości – nagle nasz apetyt spada?
/ 07.09.2010 11:34
Czy lody mogą sprawić, że zacznie nas boleć głowa?...

Jako dziecko wyobrażałam sobie, że gdy dorosnę będę się żywić wyłącznie lodami. Jako nastolatka kupiłam litr lodów. I cały zjadłam za jednym razem. I tak moja miłość do nich została skonsumowana. Dosłownie.

Od tamtej pory choć chętnie sięgam po lody, to nigdy w takich ilościach.

Ale jeśli ty nadal uwielbiasz jeść lody litrami, oto kilka świetnych, starych przepisów.

Zobacz także: Pomysł na tartinki sernikowe

Lody bez śmietanki, ale za to z żółtkami

1 kg miękkich owoców (truskawek, porzeczek, malin, wiśni etc.)
250 g cukru kryształu
60 g cukru pudru
Szklanka wody
3 żółtka

Owoce przecieramy przez sito, aby otrzymać gładką masę. Jeśli nie mamy czasu – po prostu miksujemy je blenderem na pulpę. Z cukru kryształu i wody robimy syrop. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, aż zwiększą objętość, następnie wlewamy do nich syrop i owocowy mus. Całość miksujemy jeszcze, aby napowietrzyć masę.
Następnie wkładamy do zamrażalnika. Co 15-20 minut wyjmujemy miskę i mieszamy lody, aby równo się ścięły.

Zobacz także: Robimy prawdziwe czekoladowe ciasto

Lody na śmietance i żółtkach, czyli po prostu – śmietankowe!

Pół litra słodkiej śmietanki lub łącznie po szklance mleka i śmietanki
3 żółtka
20 dkg cukru pudru
½ laski wanilii
1 cukier waniliowy

Śmietankę gotujemy z laską wanilii, aż nieco zgęstnieje i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem aż zwiększą objętość. Przelewamy je do rondelka i wstawiamy na wolnym ogniu (uwaga, żeby nie ściąć jajek). Powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Studzimy, a następnie mrozimy. W trakcie mrożenia mieszamy masę co 15-20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA