Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 kotlety z karkówki
Reklama

Na marynatę:

  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
  • 1 czerwona cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 5–6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Przygotuj marynatę: ząbki czosnku rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj obraną i startą na tarce cebulę.
  2. Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Posmaruj z obu stron marynatą winną, ułóż w misce i zalej resztą marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.
  3. Zamarynowane kotlety wieprzowe ułóż na tackach. Piecz nad rozżarzonymi węglami około 10–15 minut. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze mniej więcej 10 minut, aż zarumienią się z obu stron.
  4. Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką ze świeżych warzyw polaną lekkim sosem.
Reklama
Reklama
Reklama