Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki
Na marynatę:
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
- 1 czerwona cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 5–6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: ząbki czosnku rozetrzyj ze sporą szczyptą soli, wymieszaj z oliwą, czerwonym winem, ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj obraną i startą na tarce cebulę.
- Kotlety umyj, osusz, lekko rozbij. Posmaruj z obu stron marynatą winną, ułóż w misce i zalej resztą marynaty. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 2–3 godziny. W czasie marynowania kotlety kilkakrotnie obracaj.
- Zamarynowane kotlety wieprzowe ułóż na tackach. Piecz nad rozżarzonymi węglami około 10–15 minut. Obróć i posmaruj marynatą. Grilluj jeszcze mniej więcej 10 minut, aż zarumienią się z obu stron.
- Podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką ze świeżych warzyw polaną lekkim sosem.