Jak ugotować marchewkę fot. Adobe Stock, New Africa

Jak ugotować marchewkę? Sprawdzone porady

Jak ugotować marchewkę? Jeśli chcesz, żeby była idealnie miękka, gotuj ją około 15 minut. Jeśli chcesz, aby pozostała nieco bardziej jędrna, skróć czas do 10 minut.
Małgorzata Machnicka / 24.05.2021 08:31
Jak ugotować marchewkę fot. Adobe Stock, New Africa

Jak ugotować marchewkę? Wszystko zależy od tego, jaką miękkość warzywa chcesz uzyskać. Jeśli chcesz, by marchew była miękka jak ziemniak, gotuj ją w osolonym wrzątku przez 15 minut. Jeśli chcesz by była chrupka, skróć czas o połowę.

Jak ugotować marchewkę?

Młode marchewki gotuj w całości, w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut (nie obieraj ich, w skórce jest najwięcej witamin!). Większe okazy pozbaw skórki i pokrój na 4 lub więcej części, a dopiero potem wrzuć do gotującej się wody. Wyjmij, gdy staną się odpowiednio miękkie. Zahartuj zimną wodą.

Ile gotować marchewkę, aby łatwo ją było przekroić łyżką? Najpierw obierz i pokrój marchew na plastry, a następnie duś w rondlu, na maśle lub oliwie, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Gotowanie marchewki nie powinno przekraczać 15 minut.  

Jak ugotować marchewkę na parze? Obierz marchew i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż w naczyniu i gotuj przez około 8 minut.

Jak ugotować marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem to doskonały dodatek do obiadu - pasuje do dań mięsnych, ryb (smażonych i pieczonych) oraz wegetariańskich kotletów.

Składniki:

  • 500 g marchewki,
  • szklanka mrożonego groszku,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby przykrywała marchewkę.
  2. Dodaj sól i zagotuj. Gotuj przez 10 minut.
  3. Dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut.
  4. Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się spieni.  
  5. Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Gotuj, aż powstanie kremowy gęsty sos.
  6. Dopraw solą i, ewentualnie, cukrem.

Więcej porad kulinarnych:

Jak przechowywać szparagi? Przechowywanie szparagów nawet przez tydzień
Jak przechowywać szparagi? Przechowywanie szparagów nawet przez tydzień
Jak przechowywać szparagi? Najlepiej obciąć końce szparagów i wstawić do zimnej wody. Przechowywane w lodówce dłużej pozostaną świeże. Zielone szparagi możesz też zamrozić.
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli chcesz go trzymać w lodówce, obierz go z łupin i przełóż do szklanego pojemnika.
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Banany powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Jak zrobić jogurt naturalny? 2 sposoby na domowy jogurt naturalny
Jak zrobić jogurt naturalny? 2 sposoby na domowy jogurt naturalny
Domowy jogurt naturalny jest gęsty i ma lekko kwaskowaty smak (bez cukru), można przechowywać go w lodówce do 4 - 5 dni. Jogurt naturalny możesz zrobić, dodając do ciepłego mleka kultury bakterii lub trochę gotowego jogurtu.
Jak zrobić stek? Zobacz jak usmażyć stek krok po kroku
Jak zrobić stek? Zobacz jak usmażyć stek krok po kroku
Na stek wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot. Jak usmażyć stek idealny? Kiedy położysz go na patelni, nie przesuwaj mięsa i nie nakłuwaj widelcem. Stek przypraw pieprzem dopiero po usmażeniu.
Jak zrobić zakwas z buraków
Jak zrobić zakwas z buraków
Dzięki fermentacji, kiszone buraki stają się jeszcze zdrowsze. Po nastawieniu zakwasu z buraków, codziennie sprawdzaj, czy nie pojawiła się pleśń na zakwasie. Trzeba ją starannie zbierać, a sam zakwas jest gotowy po ok. 5-7 dniach.
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Jak zrobić wino z wiśni? Dwa sprawdzone przepisy i porady
Wino z wiśni zawsze warto mieć w domowej spiżarni. Do jego przygotowania potrzebujesz około 10 kg owoców, 3 kilogramy cukru i 3 litry wody.
Jak zrobić popcorn w garnku w 3 smakach - karmelowy, solony, z parmezanem
Jak zrobić popcorn w garnku w 3 smakach - karmelowy, solony, z parmezanem
Domowy popcorn w garnku wymaga oleju i ziaren kukurydzy. Na ok. 100 g ziaren potrzeba wysokiego garnka ok. 5l i pokrywki. Miej pod ręką sól, a jeśli chcesz eksperymentować ze smakiem przeczytaj, jak zrobić popcorn karmelowy lub z parmezanem.