Jak zrobić jogurt naturalny? 2 sposoby na domowy jogurt naturalny

Jak zrobić jogurt naturalny fot. Adobe Stock
Domowy jogurt naturalny jest gęsty i ma lekko kwaskowaty smak (bez cukru), można przechowywać go w lodówce do 4 - 5 dni. Jogurt naturalny możesz zrobić, dodając do ciepłego mleka kultury bakterii lub trochę gotowego jogurtu.
/ 20.01.2021 09:07
Jak zrobić jogurt naturalny fot. Adobe Stock

Jeśli chcesz samodzielnie zrobić jogurt naturalny, nie potrzebujesz jogurtownicy ani specjalnego garnka. Tak naprawdę wystarczą 2 składniki, przyda się też termometr kuchenny, ponieważ w procesie przygotowywania jogurtu, ważna jest temperatura mleka.

Jak zrobić jogurt naturalny z kultur bakterii?

Do przygotowania domowego jogurtu możesz wykorzystać zarówno mleko krowie, jak i kozie czy owcze. Jego tłustość także nie ma znaczenia - im bardziej tłuste mleko wybierzesz, tym gęstszy jogurt otrzymasz.

Oto jak zrobić jogurt naturalny krok po kroku:

  1. Przygotuj 1 litr mleka i podgrzej je do temperatury 85 stopni. To ważny punkt, ponieważ pozwala na pozbycie się niepożądanych kultur bakterii.
  2. Mleko ostudź do temperatury 45 stopni.
  3. Dodaj kultury bakterii do mleka i dokładnie wymieszaj.
  4. Przelej zaszczepione mleko do dużego słoja i odstaw na 6 - 12 godzin.
  5. Gdy zauważysz, że jogurt stał się gęsty, wstaw go do lodówki.

Domowy jogurt naturalny nadaje się do spożycia w ciągu 5 dni. Pamiętaj jednak, by zawsze przechowywać go w lodówce.

Jak zrobić jogurt naturalny z innego jogurtu?

Jogurt naturalny w większej ilości możesz przygotować również wykorzystując nieco gotowego jogurtu. Może to być jogurt kupiony w sklepie (naturalny, bez mleka w proszku i zagęstników) lub ten, który zrobiłaś sama poprzednim razem.

Sposób przygotowania jest analogiczny: 

  1. Mleko podgrzej do temperatury 85 stopni, a następnie ostudź do temperatury 45 stopni.
  2. Dodaj jogurt naturalny. Na 1 litr mleka potrzeba 100 ml jogurtu.
  3. Wymieszaj i odstaw na 6 - 12 godzin. 
  4. Gdy zgęstnieje, wstaw do lodówki.

Co robić, gdy jogurt naturalny się nie udał?

Warto wiedzieć, że bakterie jogurtowe namnażają się w temperaturze 42 - 45 stopni. Nie powinna być wyższa ani niższa, niż wartości z tego przedziału. W przeciwnym razie jogurt nie powstanie. Jest to główna przyczyna problemów, związanych z przygotowywaniem domowego jogurtu.

By mleko zbyt szybko nie stygło, naczynie możesz postawić na kaloryferze lub wstawić do piekarnika.

To właśnie w celu utrzymania odpowiedniej temperatury, niektórzy decydują się na zakup jogurtownicy. Urządzenie utrzymuje pożądaną temperaturę (nie musisz mierzyć jej termometrem).

Czytaj więcej na temat produktów mlecznych:
Jak zrobić domowy kefir?
Ile kalorii mają napoje mleczne, kawa i herbata?
Który napój mleczny wybrać: kefir, jogurt czy maślankę?

Redakcja poleca

REKLAMA