Nie wiesz jak zrobić stek, bo smażenie go wydaje ci się zbyt trudne? Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, a stek będzie usmażony tak jak lubisz. W rzeczywistości jest to naprawdę proste.
Spis treści:
- Jakie mięso na stek?
- Jak przygotować stek przed smażeniem?
- Jak zrobić stek - ważne wskazówki
- Jak usmażyć stek krok po kroku
Jakie mięso wybrać na stek?
Na stek najlepsza będzie polędwica wołowa, rostbef albo antrykot. Stek przyprawia się wyłącznie solą i pieprzem, dlatego mięso musi być wysokiej jakości, inaczej nie będzie smaczne.
W przekroju powinno być marmurkowe, czyli posiadać wyraźne żyłki tłuszczu. Najlepsza na stek jest wołowina Kobe, która pochodzi od specjalnie hodowanych krów. Bogata w składniki odżywcze pasza i ręczny masaż bydła, wpływa na smak uzyskiwanego mięsa.
Dobre mięso na stek sporo kosztuje - na pewno nie kupisz go za 30 zł/kg. Mięso na stek warto kupić u rzeźnika.
fot. Adobe Stock
Jak przygotować stek przed smażeniem?
Zanim przystąpisz do smażenia steka, wyjmij mięso z lodówki minimum 30 minut, a najlepiej godzinę wcześniej.
Usuń duże błony tłuszczowe, ale część pozostaw (tłuszcz daje smak). Umyj mięso i osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.
Mięso możesz wcześniej osolić (nie powinno stwardnieć), jednak najlepiej robić to tuż przed smażeniem (np. już na patelni) lub po usmażeniu.
Przygotuj tłuszcz, na którym będziesz smażyć (olej rzepakowy lub słonecznikowy, klarowane masło albo oliwę rafinowaną) oraz patelnię grillową.
Jak zrobić stek - ważne wskazówki
Oto kilka rad, które przydadzą się, jeśli nigdy wcześniej nie smażyłaś steka lub nigdy nie wyszedł taki, jak powinien.
- Smaż mięso bez przykrycia.
- Nie doprawiaj pieprzem przed lub podczas smażenia (pieprz szybko się przypala).
- Nie nakłuwaj steka widelcem ani nie przesuwaj podczas smażenia. Stek obraca się tylko raz (na drugą stronę).
- Nie smaż zimnego mięsa - powinno mieć temperaturę pokojową.
- Nie przyciskaj mięsa w trakcie smażenia.
Jak usmażyć stek krok po kroku?
Sposób przygotowania steka, a właściwie czas jego smażenia, zależy od tego, jaki stopień wysmażenia mięsa chcesz uzyskać:
- blue (bardzo krwisty) - po naciśnięciu wypływa z niego krew, smażony przez 1 minutę z każdej strony,
- rare (krwisty) - z chrupiącą skórką, niemal surowy w środku, smażony przez 2 minuty z każdej strony, temp. mięsa podczas smażenia to 60 stopni,
- medium rare (średnio krwisty stek) - mięso w środku miękkie, ale sprężyste, lekko różowe po przekrojeniu, czas smażenia: 3 minuty z każdej strony, temp. 63 - 65 stopni,
- medium (średnio wysmażony) - mięso sprężyste, bladoróżowe, smażone przez 5 - 6 minut z każdej strony, temp. 70 - 72 stopnie,
- well done - całkowicie wysmażony w środku, lekko wilgotne, ale nie suche, smażone przez 8 minut z każdej strony, temp. mięsa podczas smażenia ok. 77 stopni.
fot. Adobe Stock
Zobacz, jak usmażyć stek krok po kroku:
- Przygotowany kawałek steka (mięso o grubości 2 cm), natrzyj niewielką ilością oliwy.
- Rozgrzej patelnię.
- Na rozgrzaną patelnię połóż stek i smaż, bez obracania na jednej stronie od 2 do 8 minut.
- Oprósz solą i obróć mięso drewnianą łopatką na drugą stronę. Smaż tyle samo czasu.
- Zdejmij mięso z patelni. Odstaw, aby odpoczęło przez 4 - 5 minut, dopiero wtedy można je kroić.
- Przed podaniem oprósz stek pieprzem i solą.
Czytaj więcej o przyrządzaniu mięsa:
Jakie mięso wołowe na bitki, zrazy, burgery i rolady?
Ile czasu grillować mięso aby było soczyste i chrupiące?
Jak szybko rozmrozić mięso?