Owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo i należy je jeść w wersji przetworzonej. Pigwa jest najczęściej wykorzystywana jako słodka baza do nalewek, dżemów, konfitur i kompotów. Do przetworów warto wybierać dojrzałe owoce, dlatego najlepiej przygotowywać je w październiku, długo po zbiorach. Co możesz zrobić z pigwy?
Spis treści:
Przetwory z pigwy: konfitura z pigwy
Pigwa idealnie sprawdza się jako baza pysznych dżemów i konfitur. Jej lekko kwaskowy smak świetnie komponuje się z cynamonem, skórką pomarańczową oraz jesiennymi przyprawami. Możesz wykorzystać ją jako dodatek do słodkich przekąsek, ale także do mięs. Pigwa lubi towarzystwo np. dziczyzny. Konfitura z pigwy stanowi świetny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można ją również serwować z różnego rodzaju serami pleśniowymi.
Składniki:
- 1,5 kg pigwy,
- 1 l wody
- 800 g cukru,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pigwę dokładnie oczyść, pozbądź się gniazd nasiennych i poszatkuj na drobne kawałki.
- Dodaj do owoców wodę i gotuj przez ok. 30-40 minut, aż owoce staną się miękkie.
- Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgnieć owoce na masę, dodaj cukier, cynamon i smaż na patelni przez następne 30 minut.
- Gotową konfiturę z pigwy serwuj od razu lub przechowuj zapasteryzowaną w słoikach.
fot. Przetwory z pigwy: konfitura pigwowa/Adobe Stock, Printemps
Przetwory z pigwy: nalewka z pigwy
Pigwa jest idealną bazą do aromatycznych jesiennych nalewek. Możesz ją przygotować na wódce i spirytusie, ale kluczowe jest dodanie do niej alkoholu kolorowego - wystarczy chlust brandy, whisky albo rumu, aby pigwówka smakowała jeszcze lepiej.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 800 g cukru,
- 700 ml wódki,
- 100 ml rumu lub brandy
- Owoce pigwy rozdrobnij, usuń nasiona.
- Następnie umieść je w dużym słoju z dodatkiem cukru.
- Naczynie odstaw na 2-3 tygodnie i codziennie poruszaj słojem w celu lepszego przemieszania składników.
- Po upływie tego czasu zlej sok do oddzielnego naczynia, a zmiksowane owoce zalej alkoholem i odstaw na kolejne 3 tygodnie.
- Po tym okresie połącz alkohol i sok pigwowy, a nalewkę w butelce odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Zerknij też na inne przepisy na nalewkę z pigwy.
fot. Przetwory z pigwy: nalewka z pigwy (pigwówka)/Adobe Stock, Yotka
Przetwory z pigwy: sok z pigwy
Jeśli wolisz coś bezalkoholowego, postaw na pyszny sok, który sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub samodzielny napój. Możesz także rozcieńczać go z wodą gazowaną, tworząc ciekawy letni drink bez alkoholu.
Zobacz też: pigwa do herbaty
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy,
- 1,2 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Pigwę pozbaw pestek i pokrój na drobne kawałki, ew. rozdrobnij za pomocą blendera.
- Owoce umieść w dużym naczyniu i zasyp cukrem.
- Wymieszaj kilka razy dziennie, aż pigwa puści sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć mniej więcej 7 dni.
- Pojemnik z sokiem przykryj ściereczką, która utrudni dostęp różnego rodzaju insektom.
- Gdy cały proces jest ukończony, sok z pigwy zlej przez gazę, odcedzając pozostałości owoców.
- Przechowuj w butelkach lub słoikach.
fot. Przetwory z pigwy: sok z pigwy/Adobe Stock, nikolaydonetsk
Właściwości zdrowotne pigwy
Pigwa zawiera w sobie prócz cukrów i kwasów organicznych także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (zawiera jej więcej niż cytryna!), prowitaminę A, a także witaminy z grupy B.
Owoce te zawierają mnóstwo minerałów, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor. Same owoce, jak i przeróżne przetwory z pigwy, w szczególności syrop z pigwy, są zalecane przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, jak również przy przeziębieniach.
Przetwory z pigwy wzmacniają również wątrobę i wpierają przemianę materii, dlatego często polecane są jako suplement diety odchudzającej.
Różnica między pigwą a pigwowcem
Pigwa bardzo często bywa mylona z pigwowcem. Pigwowiec jest (w odróżnieniu od pigwy będącej drzewem) ozdobnym, niewielkich rozmiarów krzewem.
Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze, ale jednocześnie bardziej aromatyczne. Korzystając z różnego rodzaju przepisów, owoce te stosować można właściwie zamiennie.
fot. Przetwory z pigwy/Adobe Stock, StockphotoVideo
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 16.09.2011.
Czytaj także:
Dżem z pigwy bez obierania
Kiedy zbierać pigwę?
Kto nie powinien jeść pigwy?