Mrożąc letnie pomidory na pomidorówkę zawijamy je w folię i izolujemy, tak, aby nie przymarzły do siebie.

Jak mrozić letnie pomidory na pomidorówkę?

Zupa pomidorowa powinna mieć w sobie naturalną słodycz. A tę najlepiej uzyskać, gdy robimy zupę ze świeżych pomidorów. Zobacz jak mrozić świeże letnie pomidory na pomidorówkę.
/ 19.08.2010 11:11
Mrożąc letnie pomidory na pomidorówkę zawijamy je w folię i izolujemy, tak, aby nie przymarzły do siebie.

Pomidorowa pomidorowej nierówna. Jest w gruncie rzeczy prostą zupą, ale w każdym – zwłaszcza nieskomplikowanym – daniu, kluczową rolę odgrywają składniki. Spróbujcie kiedyś porównać zupę pomidorową zrobioną z przecieru z puszki, z soku pomidorowego z kartonu, z siekanych lub całych pomidorów z puszki i ze świeżych pomidorów. Każdy z tych sposobów w efekcie da nieco inną potrawę.

Najbardziej aromatyczną pomidorówkę uzyskamy oczywiście ze świeżych warzyw. Ale wiadomo, że inaczej smakują letnie, a inaczej „zimowe” pomidory. Dlatego póki trwa sezon na pomidory, zróbmy domowe zapasy. Najprościej będzie zmrozić letnie pomidory.

Świeże, pachnące pomidory zblanszujmy i obierzmy z nich skórkę. Potem całe pomidory wkładajmy do woreczków foliowych i wstawiamy do zamrażalki. Tak przygotowane pomidory można przechowywać aż do wiosny.

Mają jeszcze jedną zaletę – niska temperatura wyciąga z nich naturalną słodycz. Poczujesz różnicę.

Polecamy: Na pomoc zupie bez smaku!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/23.06.2014 20:21
A co jeśli nie zrobimy domowych zapasów. Ja polecam pomidory mrożone odmiany Lima z Gomaru Piń. Kupuję worek 10kg i na całą zimę mam święty spokój. Rewelacja.
/08.08.2011 10:14
ja też nie wiedziałam, ale myślę, że to rewelacyjny pomysł!
/20.08.2010 13:08
Nawet nie wiedziałam, że można mrozić pomidory, super sprawa. Zamiast woreczków foliowych proponuję jednak użyć specjalnych torebek na mrożonki, lepiej chronią aromaty i są bezpieczniejsze dla zdrowia niż zwykła folia.