Szparagi z piekarnika - przygotujesz je w kilkanaście minut

Szparagi z piekarnika fot. Adobe Stock, bit24
Szparagi z piekarnika to świetny sposób na szybką przekąskę lub dodatek do obiadu. Aby upiec szparagi, potrzebujesz jedynie kilku składników, a efekt będzie niesamowity. Możesz je połączyć z ziemniakami i jajkiem sadzonym albo polać beszamelem. Świetnie sprawdzą się także z makaronem.
/ 30.05.2022 11:13
Szparagi z piekarnika fot. Adobe Stock, bit24

Szparagi z piekarnika są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Doskonale smakują podane samodzielnie jako przekąska, ale są także świetnym daniem obiadowym. Zobacz, jak przygotować pieczone szparagi, aby zachować ich smak i wartości odżywcze.

Spis treści:

  1. Czy gotować szparagi przed pieczeniem?
  2. Pieczone szparagi: najlepsze pomysły

Czy gotować szparagi przed pieczeniem?

Nie ma potrzeby wstępnego gotowania szparagów. Nawet te grubsze odmiany upieką się, jeśli przed ich włożeniem do piekarnika usuniesz stwardniałe części nóżek.

Gotowanie i pieczenie szparagów to podwójna obróbka cieplna, przez którą warzywa mogą utracić cenne witaminy i wartości odżywcze. Dlatego warto zdecydować się na jeden sposób przygotowywania szparagów. Pieczenie zapewnia intensywny smak i sprawia, że warzywa są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Szparagi z piekarnika: najlepsze pomysły

Jak piec szparagi, aby doskonale smakowały i stanowiły idealny dodatek do potraw? Te niepozorne zielone warzywa mają w sobie mnóstwo charakterystycznego smaku, który należy podkreślać, a nie tłumić. Dlatego szparagi dobrze jest piec bez większych udziwnień. Najlepiej smakują skropione oliwą i posypane solą morską. Przed pieczeniem możesz na nich ułożyć plasterki cytryny lub skropić szparagi sokiem. Szparagi włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Tak upieczone szparagi będą miały wyrazisty, lekko kwaśny smak, a dodatkowo będą chrupiące.

Szparagi z piekarnika przepis
fot. Szparagi z piekarnika/Adobe Stock, alicja neumiler

Jak jeszcze możesz przygotować pieczone szparagi?

  1. Owiń każdą sztukę plastrem bekonu i zapiecz przez kilkanaście minut.
  2. Skrop szparagi oliwą, posyp pieprzem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie posyp całość serem typu parmezan albo grana padano i piecz ok. 20 minut.
  3. Włóż surowe szparagi do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, posyp odrobiną sera, a na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe. Posyp solą i pieprzem, upiecz.

Czytaj także:
Czy można jeść szparagi na surowo?
Grillowane szparagi
Jak sadzić szparagi?

Redakcja poleca

REKLAMA