Zupa krem ze szparagów to ciekawa propozycja na ich wykorzystanie.

Jak gotować, piec i smażyć szparagi?

Szparagi to typowo wiosenne warzywa, które zawierają wiele cennych składników, chociażby kwas foliowy, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Wiele osób nie korzysta jednak z ich dobrodziejstw, ponieważ nie wie, jak ma je przyrządzić. Czas więc dowiedzieć się, co i jak możemy wyczarować z nich w naszych kuchniach!
/ 17.05.2011 11:13
Zupa krem ze szparagów to ciekawa propozycja na ich wykorzystanie.

Obieramy

W sklepach i na straganach możemy znaleźć dwa rodzaje szparagów: białe i zielone. Zielone charakteryzują się wyrazistszym smakiem i nie należy ich obierać, natomiast z białych należy usunąć skórkę (najlepiej skrobaczką) i odciąć zdrewniałe części.

Gotujemy

Jeśli nasze szparagi są już oczyszczone i umyte, możemy przystąpić do gotowania. Szparagi należy związać nitką lub sznureczkiem, aby zapobiec połamaniu (jeśli nie chcemy ich wiązać, możemy ustawić je pionowo w wysokim garnku) i wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody. Jeśli dodamy odrobinę masła, szparagi będą miały lepszy smak. Sok z cytryny możemy dodać, gdy gotujemy białe szparagi; w przypadku zielonych pod wpływem soku zmienią kolor na szary. Czas gotowania wynosi ok. 15 minut i jest uzależniony od grubości szparagów.

Polecamy: Szparagi na stół podano

Grillujemy

Oczywiście gotowanie nie jest jedynym sposobem na to, aby móc się cieszyć smakiem szparagów, Możemy je również grillować. W zależności od rodzaju: zielonych nie obieramy, natomiast białym szparagom musimy usunąć stwardniałe części i oskrobać dolną część, tak aby na górnej pozostała skórka. Następnie smarujemy szparagi oliwą wymieszaną z pieprzem i czosnkiem i układamy na grillu (oczywiście prostopadle do prętów - inaczej powpadają do żaru). Musimy często obracać szparagi, aby upiekły się równomiernie. Długość grillowania uzależniona jest od grubości szparagów: cienkie upieką się nawet w 5-6 minut, grubszym zajmie to kwadrans. Po zdjęciu z grilla należy lekko oprószyć je solą i pieprzem.

Pieczemy

Kolejnym sposobem na szparagi jest pieczenie. Należy je oczyścić, a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Można skropić odrobiną oliwy także same szparagi. Pieczemy je przez ok. 20-30 minut w 200 stopniach. Po przygotowaniu należy posypać je odrobiną soli i pieprzu. Pamiętajmy jednak, aby przykryć naczynie żaroodporne, np.folią aluminiową, inaczej szparagi mogą być wyschnięte!

Smażymy

Aby usmażyć szparagi, należny je oczyścić i pokroić na kawałki lub zostawić w całości (wedle uznania). Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy i wrzucić drobno pokrojony czosnek. Kiedy się zarumieni, na patelnię możemy włożyć delikatnie posolone szparagi. Należy smażyć je przez ok. 10 minut, aż się zarumienią.

Wiedząc jak przyrządzić szparagi, grillujmy, pieczmy, smażmy je i gotujmy - znając zasady ich przygotowania do dalszych działań możemy zrobić z nich naprawdę dużo.