Oczyszczanie grzybów
Oczyszczanie grzybów to zdecydowanie najmniej przyjemna część ich obróbki, niestety - nie da się jej pominąć. Można jednak ułatwić sobie pracę jeszcze w lesie – po prostu odcinajmy korzonki, zanim włożymy grzyby do koszyka. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie czas na późniejszą pracę, bo grzyby pozbawione korzonków nie pobrudzą tak całej zawartości kosza.
Zobacz: Jak oczyścić grzyby?
Zbierajmy tylko te grzyby, które znamy
Nie należy zbierać okazów, co do których gatunku nie jesteśmy pewni. Nie należy ich także niszczyć. Po powrocie do domu, warto pogrupować grzyby według gatunku – dzięki temu łatwiej będzie odróżnić egzemplarz, który w jakiś sposób "nie pasuje do reszty". Jak wiadomo, grzyby trujące bywają bardzo podobne do tych, które zbieramy, dlatego jakiekolwiek wątpliwości powinniśmy wziąć pod uwagę i koniecznie wyrzucić taki okaz.
Zobacz: Jak rozpoznać zatrucie grzybami?
Do czego wykorzystać grzyby?
W jaki sposób przetwarzać grzyby? Możemy je zakisić, zamarynować, wygotować i przeznaczyć na sos. Dobry barszcz grzybowy nie uda się jednak bez wyraźnego aromatu suszonych grzybów. Jak je ususzyć? Które grzyby najlepiej suszyć?
Zobacz:
Przepisy na grzyby
Popularnym wykorzystaniem grzybów, zarówno świeżych jak i suszonych, są kotlety mielone. Podajemy Przepis na kotlety z grzybami.
Kanie świetnie smakują jako dodatek do jajecznicy, a także w postaci zapiekanej. Polecamy: Jak przyrządzić kanie? oraz przepis na flaczki z kani.
Prawdziwek to prawdziwy król wśród grzybów. Popularnie wykorzystywany do suszenia oraz na sos – kapelusze warto również nafaszerować: Przepisy na prawdziwki, Zupa z prawdziwków.
Z kurek warto przygotować zupę-krem. Doskonale sprawdza się również w roli farszu do naleśników czy pierogów: Krem z kurek, Uszka z mięsem w sosie kurkowym.