Przepisy na kanie fot. Adobe Stock

Jak zrobić kanie? 3 sprawdzone przepisy na kanie

Przepisy na kanie nie są skomplikowane. Możesz je przygotować dokładnie tak samo jak kotlety schabowe, namoczyć w mleku i usmażyć w cieście naleśnikowym albo podawać w jajecznicy.
Małgorzata Machnicka / 12.08.2020 09:27
Przepisy na kanie fot. Adobe Stock

Przepisy na kanie są szybkie i łatwe - większość z nich opiera się tylko na kilku prostych składnikach i przyprawach. Kanie cenione są ze względu na wyjątkowy smak, wielu grzybiarzy twierdzi nawet, że są smaczniejsze od kotleta schabowego. Najwyżej cenione są kapelusze kani, jada się również nóżki, natomiast pierścienie usuwa się ze względu na gorzki posmak.

Kanie najczęściej podaje się moczone w mleku, a następnie smażone. Jak przygotować kanie, by były najsmaczniejsze?

Spis treści:

  1. Jak usmażyć kanie? Przepis na kanie a la schabowy
  2. Przepis na kanie w mleku 
  3. Przepis na jajecznicę z kaniami
  4. Kiedy jest sezon na kanie?

Przepis na kanie a la schabowy

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapelusze kani oczyść szczoteczką i opłucz szybko w zimnej wodzie. Wysusz na ręczniku papierowym. 
  2. W misce rozkłóć jajka, dopraw solą, pieprzem i obtocz w bułce tartej.
  3. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni grzyby warto odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Smażone kanie podawaj gorące, razem z ziemniakami i surówką.

Przepis na kanie w mleku

Składniki:

  • 4 kapelusze kani,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone kanie zamocz w mleku. Wstaw na całą noc do lodówki.
  2. W misce przygotuj ciasto naleśnikowe - jajka połącz z 200 ml mleka (tego od moczenia kani), mąką i proszkiem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ciasto powinno mieć dosyć gęstą konsystencję, tak aby nie spływało z kani. Grzyby moczyć w cieście i smaż na gorącym oleju.
  4. Kanie moczone w mleku i smażone w cieście naleśnikowym, podawaj w towarzystwie świeżej sałatki na bazie mieszanki sałat.

jak usmażyć kanie
fot. Adobe Stock

Przepis na jajecznicę z kaniami

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 2 duże kanie,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kanie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką masła.
  3. Po 2 minutach dodaj grzyby i duś do miękkości.
  4. W miseczce rozkłóć jajka, dopraw solą i pieprzem i wlej na patelnię.
  5. Smaż kilka minut, aż jajka się zetną.
  6. Jajecznicę z kaniami podawaj ze świeżym pieczywem z masłem i pomidorami.

Kiedy jest sezon na kanie?

Kania to grzyb z rodziny pieczarkowatych, pospolity gatunek, występujący na terenie całego kraju. W lasach i na polanach możemy spotkać go od lipca do końca października. Kanie rosną najczęściej pojedynczo, w miejscach umiarkowanie nasłonecznionych.

Młode kanie łatwo pomylić z muchomorami, dlatego z reguły się ich nie zrywa. Osoby, które nie mają odpowiedniej wiedzy na temat grzybów, mogą pomylić czubajkę kanię z najgroźniejszym z grzybów - śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Dlatego jeśli nie jesteś pewna, jaki to grzyb, zostaw go w lesie.

Więcej przepisów na kanie:

Flaczki z kani - sprawdzony przepis tradycyjny
Flaczki z kani - sprawdzony przepis tradycyjny
Kanie to grzyby cieszące się wielką popularnością, a flaczki z kani uchodzą za jedna z najpyszniejszych zup z grzybami w roli głównej. Podsmaż cebulę, unikaj dużej ilości czosnku, by grzyby nie były gorzkie.
Kanie faszerowane - przepis
Kanie faszerowane - przepis
Dania z farszem to sprytne i zwykle pyszne połączenie dwóch potraw. Faszerowane kanie to pomysł, który warto przetestować!
Pieczone kanie - przepis
Pieczone kanie - przepis
Pieczone kanie, to smaczne bezmięsne danie. Świetnie smakuje np. z ziemniakami lub kaszą