Przetwory z moreli fot. Adobe Stock

Przetwory z moreli - 8 przepisów na pyszne dżemy, konfitury i morele w syropie

Przetwory z moreli mogą być przygotowywane na słodko lub wytrawnie. Te owoce będą doskonale smakować w dżemach, konfiturach i nalewkach.
Małgorzata Machnicka / 19.06.2020 08:43
Przetwory z moreli fot. Adobe Stock

Przetwory z moreli nie cieszą się wielką popularnością - uprawa tych owoców w Polsce sprawia niemałe trudności - o ile samo drzewko morelowe jest dosyć odporne na mrozy, o tyle kwiaty często marnieją podczas wiosennych przymrozków. 

Ale przecież morele można kupić również na lokalnym targu czy niewielkim bazarku. Jeśli planujesz robić przetwory, owoce powinny być mocno wybarwione i jędrne - najczęściej sezon dojrzewania przypada na miesiące wakacyjne. 

Jakie przetwory można zrobić z moreli?

Przetwory z moreli są niezwykle aromatyczne. Najczęściej robimy z nich dżemy, konfitury i powidła. Co ciekawe, wcale nie jest powiedziane, że muszą być przygotowane na słodko.

Morele doskonale komponują się z pieprzem, ostrą papryką i imbirem - wytrawne przetwory będą niezastąpionym dodatkiem do pieczonego schabu lub kaczki, ale mogą też stanowić samodzielne smarowidło do kanapek.

Co jeszcze można zrobić z moreli? Aromatyczne sosy, gęste przeciery, morele w syropie i nalewki. Morele do przetworów najczęściej obieramy ze skórki.

Przepis na wytrawną konfiturę z moreli

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • skórka z cytryny,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Morele umyj, usuń pestki i pokrój w ćwiartki.
  2. Jabłko pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzej olej, dodaj owoce, zasyp je cukrem i smaż do momentu aż zmiękną.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż czerwoną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj imbir i płatki chili. Smaż jeszcze chwilę i dodaj do owoców. 
  5. Całość duś pod przykryciem przez około 15 minut.
  6. Jeszcze gorącą konfiturę z moreli przełóż do słoików. 

konfitura z moreli
fot. Adobe Stock

Przetwory z moreli bez cukru

Jeśli dbasz o linię albo z powodu zdrowotnych nie chcesz dosładzać domowych przetworów, możesz zupełnie zrezygnować z cukru - morele same w sobie są wystarczająco słodkie.

Przepis na przecier z moreli bez cukru

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych moreli,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Morele umyj, obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój na ćwiartki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj owoce i gotuj pod przykryciem około 20 minut.
  3. Odlej wodę a morele zmiksuj blenderem na gładką masę. 
  4. Jeszcze ciepły przecier przełóż do słoików i pasteryzuj około 15 minut.
  5. Tak przygotowane przetwory z moreli bez cukru, sprawdzą się jako dodatek do drożdżowego ciasta albo pieczonych mięs.

Przepisy na przetwory z moreli:

Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Dżem morelowy - przepis składniki i przygotowanie
Wspaniały dodatek do domowych deserów!
Morele w syropie - prosty przepis
Morele w syropie - prosty przepis
Letnie słońce zamknięte w słoiczkach
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)