Mrożenie pomidorów to świetny sposób na zachowanie ich wartości odżywczych, ale także doskonały pomysł na przygotowanie szybkiej bazy do dań i przekąsek. Z mrożonych pomidorów zrobisz pyszne zupy, pasty czy sosy.
Spis treści:
- Czy można mrozić pomidory?
- Jak zamrozić świeże pomidory?
- Czy można mrozić zmiksowane pomidory?
- Co można zrobić z mrożonych pomidorów?
Czy można mrozić pomidory?
Pomidory świetnie nadają się do mrożenia, zarówno w całości, jak i krojone czy zblendowane. Musisz je jedynie wcześniej dokładnie umyć i osuszyć. Do mrożenia nadają się zarówno świeże pomidory, jak i te już lekko przejrzałe, ale wciąż dobre. Nawet lekko podpsuty pomidor nie nadaje się ani do mrożenia, ani do jedzenia.
Jeśli chcesz, możesz wcześniej ściągnąć skórkę z pomidorów i dopiero przygotować je do mrożenia. To świetny sposób, jeśli chcesz z nich robić później aksamitne sosy, zupy-krem czy pasty do kanapek. Do mrożenia jednak nadają się pomidory ze skórką i bez - wybór należy do ciebie.
fot. Czy można mrozić pomidory/Adobe Stock, ange1011
Jak zamrozić świeże pomidory?
Dokładnie umyj pomidory, osusz je, a następnie możesz je zostawić w całości lub pokroić na połówki, ćwiartki albo w kostkę. Następnie podziel pomidory na porcje - dzięki temu od razu użyjesz tyle, ile potrzebujesz i nie będziesz martwić się, że pomidory do siebie przywarły.
Całe pomidory lub pokrojone, wydzielone porcje włóż do osobnych woreczków, a następnie umieść w zamrażalniku. Możesz także najpierw rozłożyć je na płasko (np. na papierze do pieczenia) i włożyć na ok. 30 minut w takiej pozycji, aby poszczególne kawałki się nie dotykały. Następnie przerzuć je do wspólnego pojemnika i szczelnie zamknij. Dzięki temu nie będą sklejone.
Czy można mrozić zmiksowane pomidory?
Jak najbardziej! Zmiksowane pomidory podzielone na porcje będą świetną bazą do aksamitnych kremów i sosów. Możesz z nich też przygotować pyszny sok pomidorowy.
Zmiksowane pomidory zamroź w plastikowych pojemniczkach albo... foremkach do lodów. Możesz ich użyć jako dodatku do zimnych drinków, takich jak krwawa mary.
fot. Mrożenie pomidorów/Adobe Stock, Артур Ничипоренко
Co można zrobić z mrożonych pomidorów?
Mrożone pomidory to doskonała baza dla kremowej zupy. Sprawdzą się także jako gotowy sos do pizzy (wówczas do mrożonych, zmiksowanych pomidorów dodaj odpowiednie przyprawy), a także sos pomidorowy do makaronu.
Pokrojone pomidory możesz dodać do leczo albo ratatuj, a także wykorzystać do wzbogacenia tradycyjnej zupy pomidorowej, w której oprócz kremu można znaleźć także większe kawałki pomidorów.
Czytaj także:
Przetwory z pomidorów
Kiszone pomidory
Domowy ketchup z pomidorów