Ryba zębacz jest prawdziwym przysmakiem w Europie i USA. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste, aromatyczne, delikatne, białe i nadaje się do przygotowania na wiele sposobów. Dostępne na rynku zębacze są z pewnością zdrowsze od łososi, które w znakomitej większości pochodzą z hodowli. Tymczasem zębacze cieszą się życiem na wolności i prosto z natury trafić mogą na twój talerz. Może zębacz stanie się twoją ulubioną rybą na Wigilię?
Spis treści:
Ryba zębacz – czy jest zdrowa?
Tak, zębacz jest zdrową rybą, gdyż jest łowiony z naturalnego środowiska. Jest dziką rybą, a nie hodowlaną, jak np. łosoś. Rozmnażanie zębacza jest skomplikowane na tyle, że tworzenie hodowli jest jak dotąd nieopłacalne. To dobrze, bo dzikie ryby są zdrowsze od tych, które trafiają na talerze z ciasnych klatek. Mięso zębaczy nie zawiera antybiotyków i pochodzi od zdrowych osobników – chore giną w naturalny sposób. Im mniejszy zębacz, tym miał mniej czasu na wchłonięcie ewentualnych substancji szkodliwych ze środowiska naturalnego. Jego mięso nie jest tłuste.
Ryba zębacz wartości odżywcze i kcal
Zębacz atlantycki jest niskokaloryczny i zawiera 96 kcal w 100 g surowego mięsa. W takiej porcji znajduje się:
- 17,5 g białka,
- 2,4 g tłuszczu, w tym 0,37 g tłuszczu nasyconego,
- 0 g węglowodanów.
Mięso zębacza dostarcza niewiele witamin z grupy B oraz potas, fosfor, wapń, magnez i niewielkie ilości żelaza.
Zębacz – co to za ryba?
Zębacz to ryba morska, zwana wilkiem morskim, która swoich charakterystycznych zębów używa do żywienia się skorupiakami. Ma dość masywną głowę i robiące wrażenie zębiska, choć nie jest agresywny.
fot. Zębacz – co to za ryba?/ Adobe Stock, Digital Mammoth
Mięso zębacza jest białe, smaczne i aromatyczne. Jest delikatne i soczyste. Niektórzy twierdzą, że przypomina smakiem żabnicę albo kurczaka. W postaci filetów ma mało ości. Nadaje się do smażenia, gotowania, pieczenia, grillowania, wędzenia.
Są dwa gatunki zębacza:
- zębacz plamisty – zwany także pstrym, ma na cienkiej skórze grzbietu i boków dość gęsto rozmieszczone czarne okrągłe plamki,
- zębacz smugowy – zwany też pasiastym, na cienkiej skórze ma rozstrzelone pionowe prążki.
fot. Zębacz smugowy/ Adobe Stock, Picture Partners
Zębacz pasiasty naturalnie żyje w Atlantyku, (ale i w Bałtyku na głębokości) na głębokości do 500 m przy skalistych wybrzeżach, bo tam jest siedlisko skorupiaków morskich (krabów, ślimaków, jeżowców). Może dorastać do 1,5 metra długości i 25 kg wagi. Przeciętnie na stołach lądują zębacze o wymiarach 60-80 cm. Bardzo często łowi się je na wędkę.
Zębacz plamisty także żyje u wybrzeży Atlantyku na głębokości 25-450 m. Często przebywa nad dnem mulistym lub piaszczystym. Ten rodzaj zębacza dorasta do 1,8 m.
Cena za 1 kg filetów z zębacza oscyluje w granicach 60-80 zł. Za kilogram wędzonego zębacza trzeba zapłacić ok. 100 zł.
Ryba zębacz – jak przyrządzić? Przepisy
Zębacza można usmażyć sauté lub w panierce, jak filet czy stek z każdej innej ryby. Jednak znacznie zdrowsze jest pieczenie lub grillowanie zębacza w folii aluminiowej. Szkoda tak zdrowe mięso „psuć” smażeniem, dlatego podpowiadamy przepisy na zdrowsze sposoby przygotowania tej ryby.
Zębacz grillowany
Składniki:
- 4 plastry zębacza,
- 2 łyżki masła,
- 2 pomarańcze,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- łyżka świeżego posiekanego rozmarynu,
- łyżka świeżego posiekanego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Kawałki ryby opłucz i dobrze osusz.
- Układaj zębacza na folii aluminiowej, posypując przyprawami. Następnie skrop mięso sokiem z jednej pomarańczy.
- Na każdy kawałek nałóż po pół łyżki masła.
- Zawiń kawałki ryby w folii i kładź na grilla.
- Grilluj ok. 15-20 minut.
- Podawaj z kawałkiem pomarańczy i świeżymi pomidorami koktajlowymi.
fot. Zębacz grillowany/ Adobe Stock, Надія Коваль
Zębacz pieczony limonkowy
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- filety z zębacza (800-1000 g),
- 4 limonki,
- łyżka siekanego koperku,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki oliwy,
- szczypta pieprzu mielonego,
- 0,5 łyżeczki kminku,
- 3 szalotki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Filety z zębacza umyj i osusz. Rozpuść masło, ostudź, dodaj oliwę, sok z 2 limonek, sól, pieprz, kminek. Posiekaj szalotki, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj je do marynaty. Wymieszaj.
- Włóż do marynaty filety z zębacza i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż naczynie żaroodporne papierem do pieczenia, włóż do niego filety, polej marynatą, posyp szczypiorem i obłóż 2 limonkami pokrojonymi w plasterki. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na 15-17 minut.
- Przed podaniem posyp zębacza koperkiem.
Czytaj także:
Top 5 najzdrowszych ryb świata
Jak przygotować rybę do wędzenia i jakie gatunki wybierać
Ryba bez ości? Te gatunki i produkty cię nie zawiodą