Ryba miruna zyskuje coraz większą popularność. Jej podstawową zaletą jest to, że jest pozyskiwana z naturalnego środowiska, a nie z hodowli, co sprawia, że trafiające na stół ryby są zdrowsze. Mięso miruny jest szczególnie polecane osobom na diecie, gdyż jest niskokaloryczne i mało tłuste. Można je przygotować na wiele sposobów. Miruna należy do ryb bezpiecznych do jedzenia w ciąży.
Spis treści:
Miruna – jaka to ryba?
Ryba miruna (Macruronus novozelandiae) jest stworzeniem morskim, zamieszkującym wody zachodniego Pacyfiku. Należy do rodziny ryb morszczukowatych. Jest drapieżnikiem, polującym na małe ryby, skorupiaki i kalmary. Żyje w ławicach na głębokości 200-500 metrów. Może wpływać na wody śródlądowe, słodkie.
Miruna ceniona jest za smaczne, chude, białe i kruche mięso, które jest dobrym źródłem białka. Jest też relatywnie niskokaloryczne i pozbawione ości.
Jak wygląda ryba miruna?
Ryba miruna nowozelandzka ma szczupłe, smukłe, wydłużone ciało zwężające się w części ogonowej. Ma duży otwór gębowy uzbrojony w ostre ząbki. Jej płetwy grzbietowa i brzuszna są długie i łączą się z płetwą ogonową. Miruna osiąga długość do 120 cm, a jej masa ciała dobija do 1,5 kg. Przeciętna złowiona miruna ma 70-80 cm długości. Całe jej ciało pokryte jest łuskami.
Ryba miruna patagońska to tak naprawdę inny gatunek – buławik patagoński, nazywany też grenadierem. Ma bardzo szpiczasty pysk, a jego żuchwa wysunięta jest przed szczękę. Jego głowa jest dość duża. Cechą charakterystyczną miruny patagońskiej jest to, że jej płetwy mają niebieski kolor, który połyskuje też a grzbiecie ryby, a jej boki są wyraźnie jaśniejsze.
Czy miruna to ryba hodowlana?
Nie. Miruny nie odławia się z hodowli, ale z naturalnego środowiska, z głębokości ok. 300 m. Ryba miruna patagońska łowiona jest u wybrzeży Chile i Argentyny, a miruna nowozelandzka – w wodach Nowej Zelandii.
fot. Jak wygląda ryba miruna/ Adobe Stock, nikolaynachkov
Ryba miruna: czy jest zdrowa?
Miruna jest zdrową rybą, co zawdzięcza głównie temu, że nie jest rybą hodowlaną. Jej główną zaletą odżywczą jest to, że stanowi cenne źródło białka i nie dostarcza zbyt wielu kalorii.
Bardzo często o mirunie mówi się, że jest zdrowa, bo dostarcza kwasów omega-3. Niestety nie zawiera ich zbyt wiele. Zapotrzebowanie człowieka na te zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe wynosi 1,1-1,6 g dziennie. Tymczasem w 100 g mięsa miruny jest tylko 0,2 g tych kwasów. Dla porównania: 100 g łososia dostarcza ok. 1,7 g kwasów omega-3. Niestety łosoś ze sklepowych półek jest rybą hodowlaną.
Wartości odżywcze filetów z miruny w 100 g:
- białko: 19 g,
- tłuszcz: 0,7 g,
- węglowodany: 0 g.
- kcal: 75.
Poza tym surowe mięso miruny zawiera średnio (w 100 g):
- wapń: 26,4 mg,
- żelazo: 0,629 mg,
- kwasy omega-3: 0,224 g,
- selen: 62,1 μg,
- witamina A: 17,2 μg,
- cynk: 0,541 mg.
Przepisy na mirunę
Poniżej trzy popularne sposoby przygotowywania miruny. Najzdrowsza jest w wersji pieczonej, gdyż nie ma w niej dodatku mąki ani panierki, która mogłaby wchłonąć tłuszcz. Godna polecenia jest też pod postacią tradycyjnej ryby po grecku.
Ryba miruna z piekarnika
Składniki:
- 2 duże filety ryby miruny,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła lub oliwy,
- skórka z jednej cytryny,
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na blachę do pieczenia lub na dno dużego naczynia żaroodporne wyłóż papier do pieczenia.
- Rozpuść masło w małym rondlu. Nie przegrzewaj go.
- Do roztopionego masła dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
- Filety z miruny dopraw solą i pieprzem i ułóż na przygotowanej blasze lub naczyniu do pieczenia.
- Za pomocą łyżki lub pędzla do ciasta rozprowadź na rybie mieszankę maślano-cytrynową.
- Piecz rybę przez 10-12 minut.
- Podawaj ze świeżą natką pietruszki i cząstkami cytryny.
fot. Ryba miruna z piekarnika/ Adobe Stock, nikolaynachkov
Miruna smażona
Składniki:
- 2 filety z miruny,
- sok z 1 cytryny,
- jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka tymianku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia – im mniej, tym lepiej.
Sposób przygotowania:
- Podziel filety z miruny na porcje. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Kawałki miruny oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jaju, a następnie obtocz w mące.
- Układaj kawałki ryby na patelni i smaż po ok. 4 minuty z każdej strony – skórka powinna stać się chrupiąca, a mąka nabrać złotego koloru.
- Podawaj smażoną mirunę posypaną świeżym koperkiem.
fot. Miruna smażona/ Adobe Stock, Maciej
Ryba po grecku z miruny
Składniki:
- 800 g filetów z miruny,
- 4 średnie marchewki,
- duża pietruszka,
- ¼ średniego selera,
- duża cebula,
- niewielki por,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 3-4 ziela angielskie,
- listek laurowy,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- ½ łyżeczki bazylii,
- ½ łyżeczki oregano,
- 0,75 l wrzątku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Filety opłucz i bardzo starannie osusz. Pokrój na kawałki, oprósz sola i pieprzem.
- Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włóż warzywa do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut.
- W czasie gotowania warzyw oprósz mirunę mąką i obsmaż na oleju.
- Nabierz pół kubeczka wywaru i rozprowadź w nim koncentrat pomidorowy.
- Cebulę i pora pokrój w cienkie piórka i zeszklij na patelni. Dodaj warzywa, wywar i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i zagotuj.
- Mirunę pokładaj, kawałek przy kawałku na dość głębokim półmisku. Na wierzch wyłóż warzywa.
- Całość ostudź i wstaw do lodówki na noc.
fot. Ryba po grecku z miruny/ Adobe Stock, Olga
Czytaj także:
Ryba zębacz – czy jest zdrowa, jak przygotować?
Top 5 najzdrowszych ryb świata
Ryba bez ości? Te gatunki i produkty cię nie zawiodą