Co to za ryba: miruna? Sprawdzamy, czy miruna jest zdrowa, czy pochodzi z hodowli i podpowiadamy, jak ją przygotować

Ryba miruna fot. Adobe Stock, foodandcook
Ryba miruna to morski drapieżnik z Pacyfiku. Łowiona jest u wybrzeży Chile i Argentyny oraz w okolicach Nowej Zelandii. Miruny nie hoduje się w przemysłowych hodowlach. Mięso tej ryby jest chude, bardzo smaczne, kruche i dostarcza pełnowartościowego białka oraz cennych witamin i mikroelementów, w tym zdrowych kwasów omega-3. Jednak ich ilość w filetach z miruny nie jest zbyt wielka.
Ewa Cwil / 15.12.2023 05:28
Ryba miruna fot. Adobe Stock, foodandcook

Ryba miruna zyskuje coraz większą popularność. Jej podstawową zaletą jest to, że jest pozyskiwana z naturalnego środowiska, a nie z hodowli, co sprawia, że trafiające na stół ryby są zdrowsze. Mięso miruny jest szczególnie polecane osobom na diecie, gdyż jest niskokaloryczne i mało tłuste. Można je przygotować na wiele sposobów. Miruna należy do ryb bezpiecznych do jedzenia w ciąży.

Spis treści:

  1. Miruna – jaka to ryba?
  2. Ryba miruna: czy jest zdrowa?
  3. Przepisy na mirunę

Miruna – jaka to ryba?

Ryba miruna (Macruronus novozelandiae) jest stworzeniem morskim, zamieszkującym wody zachodniego Pacyfiku. Należy do rodziny ryb morszczukowatych. Jest drapieżnikiem, polującym na małe ryby, skorupiaki i kalmary. Żyje w ławicach na głębokości 200-500 metrów. Może wpływać na wody śródlądowe, słodkie.

Miruna ceniona jest za smaczne, chude, białe i kruche mięso, które jest dobrym źródłem białka. Jest też relatywnie niskokaloryczne i pozbawione ości.

Jak wygląda ryba miruna?

Ryba miruna nowozelandzka ma szczupłe, smukłe, wydłużone ciało zwężające się w części ogonowej. Ma duży otwór gębowy uzbrojony w ostre ząbki. Jej płetwy grzbietowa i brzuszna są długie i łączą się z płetwą ogonową. Miruna osiąga długość do 120 cm, a jej masa ciała dobija do 1,5 kg.  Przeciętna złowiona miruna ma 70-80 cm długości. Całe jej ciało pokryte jest łuskami.

Ryba miruna patagońska to tak naprawdę inny gatunek – buławik patagoński, nazywany też grenadierem. Ma bardzo szpiczasty pysk, a jego żuchwa wysunięta jest przed szczękę. Jego głowa jest dość duża. Cechą charakterystyczną miruny patagońskiej jest to, że jej płetwy mają niebieski kolor, który połyskuje też a grzbiecie ryby, a jej boki są wyraźnie jaśniejsze.

Czy miruna to ryba hodowlana?

Nie. Miruny nie odławia się z hodowli, ale z naturalnego środowiska, z głębokości ok. 300 m. Ryba miruna patagońska łowiona jest u wybrzeży Chile i Argentyny, a miruna nowozelandzka – w wodach Nowej Zelandii.

Jak wygląda ryba mirunafot. Jak wygląda ryba miruna/ Adobe Stock, nikolaynachkov

Ryba miruna: czy jest zdrowa?

Miruna jest zdrową rybą, co zawdzięcza głównie temu, że nie jest rybą hodowlaną. Jej główną zaletą odżywczą jest to, że stanowi cenne źródło białka i nie dostarcza zbyt wielu kalorii.

Bardzo często o mirunie mówi się, że jest zdrowa, bo dostarcza kwasów omega-3. Niestety nie zawiera ich zbyt wiele. Zapotrzebowanie człowieka na te zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe wynosi 1,1-1,6 g dziennie. Tymczasem w 100 g mięsa miruny jest tylko 0,2 g tych kwasów. Dla porównania: 100 g łososia dostarcza ok. 1,7 g kwasów omega-3. Niestety łosoś ze sklepowych półek jest rybą hodowlaną.

Wartości odżywcze filetów z miruny w 100 g:

  • białko: 19 g,
  • tłuszcz: 0,7 g,
  • węglowodany: 0 g.
  • kcal: 75.

Poza tym surowe mięso miruny zawiera średnio (w 100 g):

  • wapń: 26,4 mg,
  • żelazo: 0,629 mg,
  • kwasy omega-3: 0,224 g,
  • selen:  62,1 μg,
  • witamina A:  17,2 μg,
  • cynk: 0,541 mg.

Przepisy na mirunę

Poniżej trzy popularne sposoby przygotowywania miruny. Najzdrowsza jest w wersji pieczonej, gdyż nie ma w niej dodatku mąki ani panierki, która mogłaby wchłonąć tłuszcz. Godna polecenia jest też pod postacią tradycyjnej ryby po grecku.

Ryba miruna z piekarnika

Składniki:

  • 2 duże filety ryby miruny,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła lub oliwy,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na blachę do pieczenia lub na dno dużego naczynia żaroodporne wyłóż papier do pieczenia.
  3. Rozpuść masło w małym rondlu. Nie przegrzewaj go.
  4. Do roztopionego masła dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
  5. Filety z miruny dopraw solą i pieprzem i ułóż na przygotowanej blasze lub naczyniu do pieczenia.
  6. Za pomocą łyżki lub pędzla do ciasta rozprowadź na rybie mieszankę maślano-cytrynową.
  7. Piecz rybę przez 10-12 minut.
  8. Podawaj ze świeżą natką pietruszki i cząstkami cytryny.

Ryba miruna z piekarnikafot. Ryba miruna z piekarnika/ Adobe Stock, nikolaynachkov

Miruna smażona

Składniki:

  • 2 filety z miruny,
  • sok z 1 cytryny,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka tymianku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia – im mniej, tym lepiej.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel filety z miruny na porcje. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę.
  2. Rozgrzej olej na patelni.
  3. Kawałki miruny oprósz mąką i zanurz w roztrzepanym jaju, a następnie obtocz w mące.
  4. Układaj kawałki ryby na patelni i smaż po ok. 4 minuty z każdej strony – skórka powinna stać się chrupiąca, a mąka nabrać złotego koloru.
  5. Podawaj smażoną mirunę posypaną świeżym koperkiem.

Miruna smażonafot. Miruna smażona/ Adobe Stock, Maciej

Ryba po grecku z miruny

Składniki:

  • 800 g filetów z miruny,
  • 4 średnie marchewki,
  • duża pietruszka,
  • ¼ średniego selera,
  • duża cebula,
  • niewielki por,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • listek laurowy,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • 0,75 l wrzątku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłucz i bardzo starannie osusz. Pokrój na kawałki, oprósz sola i pieprzem.
  2. Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Włóż warzywa do garnka, zalej wrzątkiem i dodaj przyprawy. Gotuj 15 minut.
  4. W czasie gotowania warzyw oprósz mirunę mąką i obsmaż na oleju.
  5. Nabierz pół kubeczka wywaru i rozprowadź w nim koncentrat pomidorowy.
  6. Cebulę i pora pokrój w cienkie piórka i zeszklij na patelni. Dodaj warzywa, wywar i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i zagotuj.
  7. Mirunę pokładaj, kawałek przy kawałku na dość głębokim półmisku. Na wierzch wyłóż warzywa.
  8. Całość ostudź i wstaw do lodówki na noc.

Ryba po grecku z mirunyfot. Ryba po grecku z miruny/ Adobe Stock, Olga

Czytaj także:
Ryba zębacz – czy jest zdrowa, jak przygotować?
Top 5 najzdrowszych ryb świata
Ryba bez ości? Te gatunki i produkty cię nie zawiodą