Spaghetti fot. serwis prasowy

6 rad, jak iealnie ugotować makaron

Czy przykrywać gotujący się makaron? Jak dużo wody używać? Te i inne wątpliwości dotyczące gotowania makaronu rozwieją porady eksperta, włoskiego szefa kuchni Knorr, Francesco de Villa!
/ 26.06.2012 06:28
Spaghetti fot. serwis prasowy

1. Makaron nie może być upchnięty w naczyniu, dlatego używaj garnka na tyle dużego, by makaron mógł się ruszać w trakcie gotowania.


2. Używaj dużo wody. Na ugotowanie 400 g makaronu potrzeba 2-3 litry wody.


3. Doprowadź wodę do wrzenia przed dodaniem do niej makaronu. Jeśli wrzucisz makaron do nie do końca zagotowanej wody, wydzieli się z niego skrobia, która działa jak klej, i poskleja makaron.


4. Nie ma potrzeby dodawania oliwy do makaronu podczas gotowania (wyjątkiem od tej zasady jest makaron typu lazania).


5. Nigdy nie przykrywaj makaronu podczas gotowania.


6. Nie trzeba płukać makaronu zaraz po ugotowaniu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/21.12.2012 18:48
jesli chodzi o porade numer 5, to mnie mama uczyla, ze po wrzuceniu makaronu do wody, trzeba przykryc garnek, ponownie doprowadzic wode do wrzenia i zdjac pokrywke.