Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 brokuł,
  • 1 kalafior,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Zapiekanka z kalafiora i brokuła to szybki i prosty pomysł na obiad. W naszym przepisie warzywa doprawione są suszonym tymiankiem i rozmarynem oraz czosnkiem i cebulą.

Do zapiekanki z kalafiora zamiast ziemniaków możesz również dodać ugotowany wcześniej makaron (al dente), pierś z kurczaka lub szynkę parmeńską.

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy ostygną, pokrój na plastry o grubości 1 cm.
  2. Brokuła i kalafiora umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na małe różyczki.
  3. Warzywa ugotuj na parze lub wrzuć na 3 minuty na osolony wrzątek.
  4. Cebulę pokrój w plasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  6. Śmietankę wymieszaj z jajkiem, przyprawami i czosnkiem. Dodaj odrobinę żółtego sera.
  7. Wszystkie składniki wyłóż do naczynia żaroodpornego, układając je warstwami. Na wierzchu równomiernie rozłóż śmietankę.
  8. Zapiekankę z kalafiora i brokuła piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp resztą mozzarelli.
  9. Zapiekankę z kalafiora i brokuła podawaj na obiad lub kolację.
Reklama

Więcej przepisów na zapiekanki:
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem
Zapiekanka z ciasta francuskiego z boczkiem

Reklama
Reklama
Reklama