Reklama
Ilość porcji: 14
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg surowej szynki
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (420 g)
  • 4-5 mandarynek
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki delikatnego białego wina
  • jajko
  • sezam
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę w cieście francuskim!

  1. Szynkę natrzyj solą i pieprzem, umieść w naczyniu, przykryj, wstaw na 2-3 doby do lodówki.
  2. Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej.
  3. Mandarynki obierz, podziel na połówki.
  4. Szynkę natnij pośrodku wzdłuż całego mięsa.
  5. Nadziej połówkami mandarynek, brzegi zepnij wykałaczkami.
  6. Ułóż w brytfannie, posmaruj olejem z miodem.
  7. Piecz 2,5 godziny w temperaturze 195 stopni C, polewając winem, ostudź.
  8. Ciasto oprósz mąką, lekko rozwałkuj.
  9. Ułóż na nim szynkę, zawiń, brzegi posmaruj jajkiem, dokładnie zlep.
  10. Całe ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem.
  11. Piecz około 20 min w temperaturze 200 stopni C, aby było rumiane.
Reklama

Zobacz inne porady na święta:

Czekoladowy sernik - przepis
Prezenty gwiazdkowe do 50 zł
Przepisy świąteczne Ani Starmach

Reklama
Reklama
Reklama