Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • smalec lub olej rzepakowy,
  • woda.
Reklama
Przygotowanie:

Schab w sosie własnym jest łatwy w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć i przyprawić mięso, a następnie upiec je w piekarniku. Pieczeń jest soczysta i pyszna. Ze względu na sos dobrze komponuje się z ziemniakami, kaszami czy kluskami śląskimi.

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokój w plastry.
  2. Cebulę pokrój w kostki.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Obsmaż mięso z obu stron do momentu, aż uzyska brązowy kolor.
  4. Zdejmij mięso z patelni i przełóż je do większego garnka.
  5. Na patelni zeszklij cebulę, a następnie dołóż ją do mięsa.
  6. Na patelnię po mięsie i cebuli wlej około szklankę wody, a następnie doprowadź ją do wrzenia. Przelej ją do garnka z mięsem.
  7. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
  8. Całość zalej wodą tak, aby przykrywała ona mięso około 2 cm powyżej jego poziomu.
  9. Duś pod przykryciem 1,5 godziny.
  10. Pod koniec duszenia, gdy mięso już będzie miękkie, mąkę rozrób w niewielkiej ilości wody. Wlej do mięsa i intensywnie wymieszaj, aż sos zgęstnieje.
Reklama

Inne przepisy na schab:
Roladki schabowe - przepis
Schab moczony w mleku - przepis
Schab pieczony w piekarniku

Reklama
Reklama
Reklama