Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 40 dag mąki
  • szklanka letniej niegazowanej wody
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżka grubej soli morskiej
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Sos:

  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Dodatki:

  • czerwona, słodka papryka (np. odmiany Ramiro)
  • papryczka chili
  • 10 plasterków salami z pieprzem
  • kulka mozzarelli (ok. 15 dag)
  • 10 czarnych oliwek
  • oregano
  • bazylia
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pizzę z salami!

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. W wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
  2. Sól zalej łyżką wody i odstaw na 5 minuty.
  3. Do mąki wlej drożdże, wodę z moczenia soli, oliwę.
  4. Zagnieć ciasto, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto rozciągnij na placek, ułóż na blasze.
  6. Składniki sosu przełóż do garnuszka i duś, aż sos mocno zgęstnieje, dopraw ziołami i przyprawami.
  7. Ciasto posmaruj sosem, posyp połową sera, obłóż plasterkami salami, oliwkami, papryką i resztą sera.
  8. Posyp ziołami.
  9. Piecz 25 minut w temperaturze 250°C, aż ser się roztopi, a ciasto zrumieni.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pizzę:

Pizza z cukinią - przepis
Pizza z kiełbasą - przepis
Pizza z makrelą - przepis
Pizza z warzywami z grilla - przepis

Reklama
Reklama
Reklama