Pierogi z jabłkami - przepis składniki i przygotowanie
Posyp je pachnącym cynamonem.
Opublikowano: 19.09.2014, 10:27
Reklama
Ilość kalorii: 460
Czas przygotowania: 60
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 60 dag jabłek
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 40 dag mąki
- żółtko
- łyżka oleju
- 200 ml ciepłej wody
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pierogi z jabłkami!
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę.
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- Zrób w niej wgłębienie, dodaj żółtko, olej i szczyptę soli.
- Wlewając ciepłą wodę, zagnieć elastyczne ciasto na pierogi.
- Podziel je na 2-3 części.
- Każdą rozwałkuj na cienki placek.
- Szklanką wykrawaj z niego krążki.
- Na każdym połóż trochę jabłek wymieszanych z cukrem i cynamonem, zlep pierogi.
- Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj ze śmietaną.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na pierogi:
Pierogi razowe z pieczarkami - przepis
Pierogi z warzywami - przepis
Pierogi ruskie - przepis
Reklama
Reklama
Reklama