Reklama

Leczo z cukinii na bazie świeżych warzyw to lekkie danie jednogarnkowe, które przyrządzimy w niecałe pół godziny. Z dodatkiem aromatycznej kiełbasy przygotujemy sycące i niewymagające danie. Większe ilości z powodzeniem przechowamy w słoikach, które wekujemy w gorącej wodzie. Sprawdź nasze przepisy na leczo z cukinii!

Reklama

Leczo z cukinii: przepis

Oto składniki na leczo z cukinii:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • szklanka soku pomidorowego
  • 3 małe cukinie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 2 średnie papryki
  • pół szklanki wody

Jak zrobić leczo z cukinii?

Kroimy seler łodygowy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone wcześniej pomidory, sok pomidorowy oraz cukinię. Wszystko dusimy przez około 15-20 minut. Wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy kolejne 10 minut do zgęstnienia. Tak przygotowane leczo z cukinii doskonale smakuje z chrupiącymi grzankami lub kaszą gryczaną.

Leczo z cukinii na zimę: przepis

Oto składniki na leczo na zimę:

  • 3 średnie cebule
  • 5 średnich cukinii
  • 3 papryki ostre
  • 500 g pieczarek
  • 5-6 średnich pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej
  • woda

Jak zrobić leczo na zimę?

Cebulę drobno szatkujemy. Cukinię kroimy drobno i usuwamy nasiona za pomocą łyżeczki. Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Kroimy paprykę i pieczarki na drobne paseczki. Pomidory obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka. Całość dusimy przez 20 minut do miękkości. Do wyparzonych wcześniej słoików przelewamy leczo i zakręcamy dokładnie. Wekujemy w gorącej wodzie przez 15 minut. Tak przyrządzone leczo z cukinii doskonale smakuje z mięsem i ziemniakami.

Leczo z cukinią i kiełbasą: przepis

Oto składniki na leczo z cukinią i kiełbasą:

  • 2 duże papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 6 pomidorów
  • pętko kiełbasy wiejskiej
  • olej

Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?

Paprykę kroimy w drobne paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w talarki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość dusimy przez około 20 minut do miękkości. Tak przygotowane leczo z cukinii doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na obiad

Reklama
Reklama
Reklama