LECZO Z CUKINII: leczo z cukinii przepis i inne
Leczo z cukinii to sezonowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje w połączeniu z papryką i pomidorami – sprawdź przepisy!

Leczo z cukinii na bazie świeżych warzyw to lekkie danie jednogarnkowe, które przyrządzimy w niecałe pół godziny. Z dodatkiem aromatycznej kiełbasy przygotujemy sycące i niewymagające danie. Większe ilości z powodzeniem przechowamy w słoikach, które wekujemy w gorącej wodzie. Sprawdź nasze przepisy na leczo z cukinii!
Leczo z cukinii: przepis
Oto składniki na leczo z cukinii:
- 2 łodygi selera naciowego
- garść pomidorków koktajlowych
- szklanka soku pomidorowego
- 3 małe cukinie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 2 średnie papryki
- pół szklanki wody
Jak zrobić leczo z cukinii?
Kroimy seler łodygowy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone wcześniej pomidory, sok pomidorowy oraz cukinię. Wszystko dusimy przez około 15-20 minut. Wlewamy wodę i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dusimy kolejne 10 minut do zgęstnienia. Tak przygotowane leczo z cukinii doskonale smakuje z chrupiącymi grzankami lub kaszą gryczaną.
Leczo z cukinii na zimę: przepis
Oto składniki na leczo na zimę:
- 3 średnie cebule
- 5 średnich cukinii
- 3 papryki ostre
- 500 g pieczarek
- 5-6 średnich pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej
- woda
Jak zrobić leczo na zimę?
Cebulę drobno szatkujemy. Cukinię kroimy drobno i usuwamy nasiona za pomocą łyżeczki. Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Kroimy paprykę i pieczarki na drobne paseczki. Pomidory obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka. Całość dusimy przez 20 minut do miękkości. Do wyparzonych wcześniej słoików przelewamy leczo i zakręcamy dokładnie. Wekujemy w gorącej wodzie przez 15 minut. Tak przyrządzone leczo z cukinii doskonale smakuje z mięsem i ziemniakami.
Leczo z cukinią i kiełbasą: przepis
Oto składniki na leczo z cukinią i kiełbasą:
- 2 duże papryki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 6 pomidorów
- pętko kiełbasy wiejskiej
- olej
Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?
Paprykę kroimy w drobne paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w talarki. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Całość dusimy przez około 20 minut do miękkości. Tak przygotowane leczo z cukinii doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub kaszą.
Sprawdź inne przepisy na obiad