Reklama
Ilość kalorii: 170
Czas przygotowania: 130 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 kawałki dorsza (po 15 dag każdy)
  • cytryna
  • mała zielona lub żółta cukinia
  • kilka gałązek koperku
  • sól
  • pieprz
Reklama

Sos:

  • po 1/2 pęczka koperku, szczypiorku i natki
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bulionu z jarzyn
  • szklanka śmietany 18-proc.
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Reklama
  1. Cukinię umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój ostrym nożem w długie, cienkie paski. Ułóż je na dnie naczynia do gotowania na parze. Rybę opłucz, a następnie natrzyj solą oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Obłóż umytą i pokrojoną w plasterki cytryną oraz gałązkami koperku. Ułóż rybę na cukinii. Garnek przykryj i gotuj na parze 15 minut.
  2. Przygotuj sos ziołowy do dorsza gotowanego na parze: na patelni roztop masło, wsyp mąkę i przesmaż, mieszając. Uważaj, żeby mąka się nie zrumieniła. Wlej do niej 1/2 szklanki zimnego bulionu warzywnego (świeżego lub z kostki) oraz śmietanę. Zagotuj. Dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Gotuj sos 5 minut. Rybę przełóż na talerze i polej sosem.
Reklama
Reklama
Reklama